- Det er kundenes ansvar å rapportere egne midler til skattemyndighetene. Likevel mener vi at vi ikke burde ha medvirket til å etablere disse selskapene. Ikke fordi kundene har gjort noe galt, men fordi strukturene kunne misbrukes til å unndra skatt, sier konsernsjef Rune Bjerke, ifølge en pressemelding.

Søndag kveld ble slapp utvalgte medier over hele verden de første artiklene basert på lekkasjen som har fått navnet Panama Papers.

 

Aftenposten er eneste norske medium som har fått tilgang til 11 millioner hemmeligstemplede dokumenter som avslører utstrakt bruk av skatteparadis. Ifølge avisen er mer enn 200 nordmenn omtalt i dokumentene.

Bjerke: - Ikke brutt lover eller regler

DNB kommer ikke heldig ut av lekkasjene. Aftenposten skriver at DNB i Luxembourg i nesten ti år organiserte postkasseselskaper å Seychellene for kundene sine. DNB presiserer i en epost til DN at selskapene ble opprettet i perioden 2006-2008, og at det første ble avviklet i 2008, det siste i 2015.

DNB opplyser i pressemeldingen at de ut fra den informasjonen som foreligger ikke har brutt lover eller forskrifter i denne saken.

– At det var lovlig å opprette denne typen selskaper betyr likevel ikke at det var riktig av oss å gjøre det for disse kundene. DNBs advokater har satt i gang en grundig undersøkelse av alle sider ved saken. Styret får en redegjørelse når disse undersøkelsene er ferdige, sier Bjerke, ifølge pressemeldingen.

- Langt utenfor

Konserndirektør Tom Rathke i DNB tar også avstand fra bankens praksis, som skal ha funnet sted fra 2006 og helt frem til i fjor.

- Det å bli assosiert med den type virksomhet, er langt, langt utenfor vår toleransegrense, sier Rathke til Aftenposten.

Les også: Nordea dras inn i gigantavsløring

Metoden DNB skal ha brukt, har vært å plassere kundenes penger i selskaper på Seychellene, leid in stråmenn fra Panama som styremedlemmer og plassert 50.000 dollar i «luftpenger» som aksjekapital, ifølge Aftenposten.

Det intrikate systemet førte likevel ifølge Aftenposten til at pengene reelt sett kunne disponeres av kundene fra DNB i Luxembourg.

 

Les også:

Paradisselskap kan velte statsminister dnPlus (DN+)

- Risikoen har vært til stede en god stund - og den blir høyere

Mener Saudi-Arabia bruker oljekrisen til å ramme Iran  

Slik vil privatøkonomien din utvikle seg det neste året

Kutter lån til ville bud dnPlus

Dette er vårens sykkeltrender
Her er sesongens nyheter på terreng og landevei.
03:11
Publisert:

Hør DNs podcast:

Finansredaksjonen Episode 1
DN podcast Finansredaksjonen
26:11
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.