Den europeiske sentralbanken (ECB) og Den europeiske bankmyndigheten (EBA). offentliggjorde søndag resultatene av stresstestene av 150 av eurosonens ledende banker. Konklusjonen er at 25 av bankene strøk, et antall som er noe høyere enn analytikerne hadde trodd på forhånd.

Totalt mangler de 25 bankene ifølge ECB 24,6 milliarder euro i egenkapital for å være ute av faresonen for konkurs. De aller fleste av bankene som sto til stryk befinner seg i Sør-Europa, spesielt i Italia med ni, og Hellas og Kypros med tre hver. Det er verdt å merke seg at bare én spansk og én portugisisk bank strøk, mens én tysk og to fransk banken stryker.

ECB understreker at europeiske banker har gjort en betydelig innsats for å dekke opp kapitalbehovet. ECB påpeker at 12 av de 25 bankene til stryk alt har dekket innkapitalkravet og kommet opp med 15 milliarder friske euro. Noe som betyr at det bare står 9,6 milliarder euro i minus.

Ingen av de virkelig store bankene strøk, bortsett fra italienske Banca Monte dei Paschi di Siena, som er tredje størst på utlån i Italia.

De 13 bankene som ikke alt har fylt kapitalhullet må innen to uker legge frem en plan for dette til ECB.

ECB opererer med en grense på 5,5 prosent kjernekapital som bankene må ha for å defineres som solide. DNB er den eneste norske banken som denne gangen ble testet.

DNB har hatt meget gode resultater de siste par årene og bygget seg opp en solid buffer, slik DNB-sjef Rune Bjerke gjentatte ganger de siste årene har sagt er nødvendig. DNB kan nå være i ferd med å nærme seg målet, og ECB har i hvertfall ingen negative bemerkninger. DNB vil ifølge Finanstilsynet ha en kjernekapitaldekning på 10,9 prosent neste år, og 11,3 prosent i 2016.

Skandinaviske Nordea fikk også toppkarakterer i testen.

Bankene som er testet står for omtrent halvparten av det europeiske bankmarkedet.

Formålet med stresstesten er å vurdere om europeiske banker har nok penger til å tåle en ny krise med økonomiske nedgangstider og store utlånstap.

Ifølge EBA skal testen også bidra til større åpenhet om europeiske bankers finansielle stilling og soliditet.

– Stresstesten anses som et viktig verktøy for tilsynsmyndighetene, sier Jo Singstad i Finanstilsynet til NTB.

Da ECB i 2011 stresstestet 90 banker, fikk 20 av dem stryk. Men kapitalmangelen for de 20 som strøk var da større, på 26,8 milliarder euro.

Stryklisten

Rangert etter størrelsen på kapitalmangelen.

- Eurobank Ergasias - Hellas

- Monte dei Paschi di Siena - Italia

- National Bank of Greece - Hellas

- Banca Carige - Italia

- Cooperative Central Bank - Kypros

- Banco Comercial Português - Portugal

- Bank of Cyprus - Kypros

- Österreichischer Volksbanken-Verbund - Østerrike

- Permanent tsb - Irland

- Veneto Banca - Italia

- Banco Popolare - Italia

- Banca Popolare di Milano - Italia

- Banca Popolare di Vicenza - Italia

- Piraeus Bank - Hellas

- Credito Valtellinese - Italia

- Dexia - Belgia

- Banca Popolare di Sandrio - Italia

- Hellenic Bank - Kypros

- Münchener Hypothekenbank - Tyskland

- AXA Bank Europe - Frankrike

- C.R.H. - Caisse de Refinancement de l'Habitat - Frankrike

- Banca Popolare dell'Emilia Romagna - Italia

- Nova Ljubljanska banka - Slovenia

- Liberbank - Spania

- Nova Kreditna Banka Maribor - Slovenia

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.