– Dette er ikke Høyres politikk, sier Solberg, som er på reise i Asia.

– Vi har sagt at staten skal eie en blokkerende minoritet, for å sikre mot internasjonalt oppkjøp. Det står jeg fast på fortsatt er viktig. I en stadig mer globalisert verden bidrar statseierskap og delvis statseierskap til å forhindre at store og viktige selskaper forsvinner ut av landet, sier statsministeren.

Stensland kom tidligere tirsdag med følgende melding:

– Jeg ser ingen holdepunkter for at staten fortsatt skal ha et eierskap i DNB. Tvert imot viser denne saken at det er viktig å sørge for god styring gjennom lovverk og tilsyn, sa han.

Bakteppet for Stenslands kommentarer er avsløringene av at DNBs datterselskap i Luxembourg bisto kunder med å opprette selskaper i skatteparadiser. 

Ba Høyre avklare

Uttalelsen fikk lederen av Stortingets næringskomité, Geir Pollestad (Sp), til å be Høyres ledelse om å klargjøre at dette ikke er aktuell politikk, noe Solberg altså gjorde.

– Det blir helt useriøst og uforutsigbart når en representant for et regjeringsparti på innfallsmetoden vil selge statens eierandel i DNB, mener han.

Også SVs næringspolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes rister på hodet.

– At Høyre vil stikke hodet i sanden gjennom å selge DNB i stedet for å rydde opp i kaoset, forteller jo en hel del om hvor liten tiltro Høyre har til at regjeringen evner å rydde opp i dette, sier han.

Staten ved Næringsdepartementet eier i dag 34 prosent av aksjene i DNB.

Flere svar

Næringsminister Monica Mæland (H) ba tirsdag styret i DNB om flere svar på «hvem som visste hva» om skatteparadis-ordningen og sier at det fortsatt er en rekke ubesvarte spørsmål i saken.

Stensland, som sitter i Stortingets helsekomité, står foreløpig alene om utspillet, men sier han er forundret over at ikke andre har kommet på banen med dette synspunktet tidligere.

– Vi må ta denne debatten. Det er ikke hensiktsmessig å styre en bank gjennom Stortinget, sier han og peker på at et flertall av bankene i Norge er private.

Nyttig eierskap

– Finansielt er det ikke mye å tjene på å selge, men man vil få mye renere linjer. Jeg ser heller ikke hva slags nytte staten har av eierposten i DNB, sier Stensland.

Pollestad sier han blir oppgitt over slike utsagn.

– Det er viktig å sikre norsk eierskap i store banker. Som kapitalist har staten her mulighet til å sitte som en langsiktig eier i en viktig bank, sier han.

Når det gjelder den pågående skatteparadissaken, mener han at det statlige eierskapet har en klar nytte.

– Det bidrar til å løfte disse debattene opp både i nyhetsbildet og det politiske miljøet, sier han. (©NTB) 

Les også:

IMF advarer: Det går egentlig ikke så bra. Og det kan bli mye verre

Oljeministeren om oljeselskapenes investeringsbrems: - Som å pisse i buksa

Internrevisoren: - Kan ikke uttale meg  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fått med deg denne?

Vi har én ting å utsette på denne bilen
BMWs folkelige ladbare hybrid er her endelig, og den er et særdeles gunstig kjøp.
02:14
Publisert: