Norges største bank og sentralbanken tror situasjonen i Norge og verden kommer til å utvikle seg vidt forskjellig i året som kommer.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets viser til at den nye rentebanen til Norges Bank tilsier en styringsrente på 2,75 prosent i utgangen av 2010. Til sammenligning venter DnB Nor Markets en rente på 2,00 prosent.

- Vi fastholder fortsatt, tross disse signalene, at styringsrenten er på to prosent ved utgangen av 2010. Der vi skiller oss fra Norges Bank er at vi har svakere vekst i internasjonal økonomi og derfor har vi lavere renter for landene rundt oss, og fordi vi har svakere vekst så har vi også et mye svakere arbeidsmarked enn Norges Bank har, og dermed lavere lønns- og prisvekst, sier Dørum til TDN Finans.

Sjeføkonomen mener at Norges Banks renteprognose kan føre til at inflasjonen i enda større grad kommer under målet på 2,5 prosent.

- Den rentebanen Norges Bank legger opp til vil gi altfor høy renteforskjell og alt for sterk krone, som vil ytterligere forverre situasjonen for industrien, men også gi lavere lønns- og prisvekst her hjemme, sier han.

De fleste nordmenn med store lån håper nok at DnB Nors rentespådom slår til, snarere enn Norges Banks. For en husstand med 1,5 millioner kroner i lån innebærer en renteforskjell på 0,75 prosentpoeng mer enn 10.000 kroner i økte utgifter.

Bruk vår kalkulator til å regne ut hva det betyr for deg: Så mye dyrere blir lånet

Lett å huske
I forbindelse med et foredrag om den ferske pengepolitiske rapporten fra Norges Bank i regi av Norske finansanalytikers forening onsdag utdypet Dørums kollega Knut A. Magnussen, som er seniorøkonom i DnB Nor, bankens rentesyn.

- Vi tro på færre rentehevinger enn Norges Bank. Vi tror på to kvartinger neste år, Norges Bank på fire og markedet tror på seks. Lett å huske, 2-4-6, sa Magnussen.

DnB Nors anslag om kun to renteøkninger til neste år skyldes ifølge Magnussen delvis kronekursen, delvis utviklingen i industrien, delvis arbeidsmarkedet og delvis konsumveksten.

Legger føringer
DnB Nor har et mer pessimisitisk anslag for utviklingen i verdensøkonomien enn gjennomsnittet av analytikerne tror på. Et slikt scenario vil føre til at USA og flere land i Europa vil fortsette å holde sine styringsrenter på et ekstremt lavt nivå.

- Nullrenter legger føringer for hvor mye Norges Bank vil kunne heve renten, mener Magnussen.

Han tror rentebanen i neste pengepolitiske rapport vil bli justert nedover som følge av at rentene ute fortsatt vil være lave.

- Norges Bank vil skyve rentehevingene foran seg, konstaterer seniorøkonomen.

Sterk krone
Den sterke kronen vil også gjøre det vanskelig for Norges Bank å heve renten like mye som den nå ser for seg, hevder Magnussen.

- Det skyldes ikke bare industrien, men også at sterkere krone demper inflasjonen, fastslår Magnussen.

Han viser til at vi fikk en kraftig svekkelse av kronen mot slutten av fjoråret. Etter mange år med gjennomgående lav importert inflasjon har denne tatt seg opp i år på grunn av kronesvekkelsen.

- Med kronestyrkingen nå skal den reverseres slik at vi skal tilbake til fallende importert inflasjon, sier Magnussen.

Magnussen viser også til at dagens konjunkturbarometer fra SSB viser en viss bedring for industrien, men at dette kun gjelder enkelte bransjer. Andre bransjer, som metall-, maskin-, elektronisk og offshore og transportindustri sliter fortsatt tungt.

Venter økt ledighet
Samtidig viste arbeidskraftsundersøkelsen (AKU) at sysselsettingen falt mye i august. Ifølge Magnussen er det nedgang i arbeidsstyrken som gjør at ledigheten ikke øker mer.

Magnussen frykter også at såkalt "labourhoarding", en beskrivelse på at bedriftene har unngått å nedbemanne til tross for dårlige tider, kan slå ut i økt ledighet fremover.

- Vi er svært overrasket over at ledigheten har gått lite opp. Det kan være at vi nå går inn i en periode der labourhoardingen etter hvert slår ut i flere ledige, sier Magnussen.

DnB Nor tviler også på Norges Banks anslag for konsumveksten de kommende årene. I Pengepolitisk rapport anslår sentralbanken en vekst på 5,5 prosent til neste år og fire prosent i 2011.

- Etter et svakt år skal altså forbruket kraftig opp. Vi er skeptiske til det. Renteeffektene har vært store i år, men det får man ikke til neste år. Lønnsveksten er på vei ned. Vi mener det er en nedsiderisiko her, sier Magnussen.

Markedsrenten falt
De korte pengemarkedsrentene falt noe etter Norges Bank hevet renten med 0,25 basispunkter til 1,50 prosent samtidig som de la frem ny pengepolitisk rapport med oppdaterte prognoser. Kronen styrket seg rett etter offentliggjøringen for siden å svekke seg igjen.

Tremåneders Nibor lå onsdag ettermiddag på 2,00 etter å ha blitt fikset på 2,05 prosent tidligere på dagen. Tremåneders FRA-renten med start midt i desember svekket seg rundt fem punkter etter rentebeslutningen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.