Norsk økonomi vil gå fra full gass til halv fart, tror DNB-sjef Rune Bjerke, ifølge Dagens Næringsliv.

- Vi ser at veksten gradvis flater ut i olje- og boliginvesteringer, samtidig som veksten i samlet sysselsetting flater ut, sier Bjerke til avisen.

Bjerke sier det ikke er noen grunn til å tro at en lavere veksttakt bare er et blaff.

- Den kan veldig fort komme til å bite seg fast over en lengre periode, sier Bjerke til DN. Han antyder at det kan gå tråere i Norge i inntil tre år.

Ikke nedkjøling nå
DNB-sjefen ser ingen grunn til å krisemaksimere, men det er grunn til å være oppmerksom på usikkerheten.

- Vi tror på en økning i arbeidsledigheten, og er det noe norsk økonomi ikke trenger nå, er det innstramming og nedkjøling, sier Bjerke til Dagens Næringsliv.

Han mener også at alle nye krav til bank- og finansnæringen bidrar til å dempe farten i økonomien. DNB-sjefen sier det er ekstremt viktig nå ikke å utskrive for mye medisin og feil medisin, og viser til at kredittveksten faller.

- Litt egg og litt høne
Om innvendingen om at utlånsveksten faller fordi etterspørselen faller, sier Bjerke:

- Det blir et spørsmål om høna eller egget. På den ene siden dempes veksten i bolig- og oljeinvesteringer, og det leder også til at etterspørselsveksten avtar. På den annen side bidrar også en del av politikken til at tilgangen og kostnadene på finansieringen øker. Her er det ikke enten eller, men litt av begge deler. Det er litt egg og litt høne.

Les hele intervjuet med Rune Bjerke i Dagens Næringsliv torsdag.

Les også: Kraftig kronefall: - Vi har blitt annerledeslandet med negativt fortegn


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.