Analytikerne mener det ikke er unaturlig at DNO-aksjen tynges av politisk uro etter at en gruppe islamister fra ISIS har overtatt den irakiske byen Mosul. Det ser imidlertid ting ved situasjonen som kan trekke i retning av en løsning som er bra for DNO.

Det sier analytiker Kjetil Sørum i Handelsbanken Capital Markets og analytiker Kjetil Bakken i Carnegie til TDN Finans onsdag.

En gruppe islamister fra ISIS, som er en gruppe som også er aktiv i den syriske borgerkrigen, har tatt kontroll over Iraks nest største by Mosul, som ligger 150 kilometer sørøst for Tawke-feltet til DNO.

- Det er ikke noe tvil om at det øker spenningen i området selv om urolighetene ikke er i Kurdistan. Det vil være naturlig at sentralmyndighetene nå mobiliserer alt de kan for å prøve å slå tilbake mot okkupantene av Mosul, så får vi ser hvor lett det blir, sier Sørum til TDN Finans.

LES OGSÅ: Swedbank nedgraderer

Negativ reaksjon

Sørum mener det er vanskelig å si hvordan aksjekursen til DNO skal reagere på politisk risiko.

- Men det er ikke unaturlig at det kommer en viss negativ reaksjon, sier Sørum.

Analytiker Kjetil Bakken i Carnegie deler Handelsbanken-analytikerens syn.

- Aksjen faller på grunn av urolighetene i Irak og markedet liker ikke den typen usikkerhet eller risiko som det representerer, sier Bakken til TDN Finans.

Følg DNO-aksjens utvikling her.

Kurdistan utelatt

Bakken karakteriserer situasjonen i Irak som uoversiktlig og uforutsigbar. Ifølge uttalelser fra ISIS, tror Bakken det tyder på at de ikke ønsker å angripe det kurdiske området av Nord-Irak.

- Hvis man ser på hva ISIS har kommunisert tidligere om sine geografiske ambisjoner så ønsker de å etablere en islamsk stat som dekker vestlige deler av Irak og østlige deler av Syria. På de kartene de har tegnet er Kurdistan utelatt, sier Bakken.

Bakken legger til at om ISIS får viljen sin ville Kurdistan blitt en uavhengig stat.

- Kurdisk selvstendighet gjør at DNO kan drive på betingelse de gikk inn i Kurdistan på, og det vil være positivt for selskapet, sier Bakken.

Sørum mener det er vanskelig å si hvor lenge situasjonen vil vare og viser til at sentralmyndighetene i Irak tidligere har hatt problemer med å kontrollere enkeltregioner i landet.

-Det som er nytt nå er at det er den regionen som er berørt og at det er så nære områder som berører DNO, sier Sørum.

Sørum frykter ikke at urolighetene vil flytte seg til det kurdiske området med det første siden de har egne sikkerhetsstyrker og får støtte av Bakken:

- I  Kurdistan er det ikke krigshandlinger og Kurdistan sitter på en egen hær som antas å være ganske sterk. I teorien kan de også brukes til å kjempe mot ISIS, det gir kurderne et forhandlingskort eller «goodwill» i Bagdad. For meg er det flere ting ved denne situasjonen som kan trekke i retning av en løsning som er bra for DNO, sier Bakken.

Følger situasjonen

Handelsbanken-analytikeren har et kursmål på 27 kroner med kjøpsanbefaling på DNO-aksjen og vil følge situasjonen nøye.

Carnegie-analytikeren har en salgsanbefaling på DNO-aksjen på grunn av politisk risiko med kursmål på 17 kroner.

DNO-aksjen faller 5,6 prosent til 22,38 kroner, omsatt for 215 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.