Oslo Børs steg med europeiske børser tirsdag med avtagende handelsspenninger og oppgang i råvareprisene. DNO, Norsk Hydro og Golden Ocean var blant aksjene med god utvikling.

DNO steg 4,1 prosent til 12,59 kroner. Meglerhuset RBC har oppgradert anbefalingen og oppjustert kursmålet på aksjen til 13 kroner fra ni kroner. Meglerhuset skriver at driften og betalinger i Kurdistan-regionen i Irak ikke ser ut til å ha blitt påvirket av folkeavstemningen i regionen i september i fjor, og at de derfor inntar et mer positivt syn på aksjen, melder Reuters. RBC venter at DNO vil opprettholde høy kontantstrøm i 2018, og at oljeprisøkning vil bidra til å øke omsetningen.

Barclays skriver på sin side i en rapport tirsdag at de venter at tilbudsunderskuddet av olje de siste par kvartalene vil bane vei for overskudd, hovedsakelig drevet av sterk vekst i oljeproduksjon fra tette bergarter i USA. "«Tilbudsrisikoen i Venezuela og Iran kan komme til å pleie pasienten, men vi venter ikke at dette vil endre markedsbalansen betydelig», skriver banken om oljemarkedet.

Norsk Hydro kunngjorde tirsdag at selskapet søker en løsning med Ministerio Publico i Para, Brasil, og har mottatt et forslag til løsning som de nå vil vurdere.

Norsk Hydro vil levere sine interne og eksterne undersøkelser av anlegget 9. april, og vil levere en fase to-gjennomgang gjort av SGW Services tidlig i mai.

Credit Suisse skriver om Norsk Hydro tirsdag at der det korte bildet er turbulent er det lange bildet intakt, og meglerhuset anbefaler investorer å dra fordelen av den svake aksjekursen som nå gir en attraktiv risiko mot avkastning.

Råvareprisene har i det siste falt i takt med at handelsspenningene har økt. De siste 30 dagene er Nikkel for levering om tre måneder ned fem prosent, kobber er ned 6,6 prosent og for aluminium er prisen ned 4,3 prosent. Tirsdag stiger imidlertid prisene igjen, der aluminiumsprisen er opp 0,5 prosent.

Commerzbank skriver i en oppdatering at det ser ut til at metallmarkedene «fullstendig ignorerer risikoen for en mulig handelskrig mellom USA og Kina» tirsdag, noe meglerhuset mener ikke lar seg rettferdiggjøre så lett.

«Tross alt har ikke situasjonen endret seg over natten etter det vi kan se. Det er sant at Kina og USA ser ut til å forhandle om forskjellige saker i et forsøk på å lette spenningene, men i går krevde Kina formelt at USA kompenserer landet for den tapte handelen som vil følge av tariffer på stål og aluminium», skriver banken.

Wall Street Journal skriver i sin Heard on the Street-spalte tirsdag at dersom handelsspenningene skulle bli høyere igjen kan dette være en kjøpsmulighet for råvarer, på grunn av at Kinas mest sannsynlige svar vil være en ny stor runde med stimulitiltak som vil presse prisene oppover igjen.

«Global handel er fortsatt robust, men kinesisk kredittvekst, en av de beste ledende indikatorene for råvarer, har tendert merkbart lavere siden tidlig 2017. Kinas president Xi Jinping har i mellomtiden gjort landets gjeldsproblem til en prioritet. Dette betyr at en ny runde med gjeldsdrevet stimuli kan la vente på seg – med mindre Kinas eksport faller som følge av en handelskrig» skriver Wall Street Journal.

Ellers er det god utvikling for Golden Ocean-aksjen tirsdag etter svak utvikling de siste par ukene. J.P Morgan påpeker i et notat mandag ettermiddag at det var bekymring i forrige uke for at Kina ville gjengjelde Trump-tariffene med tariff på soyabønneimport. Det ser for øyeblikket ut som dette unngås, men hvis soyabønner skulle rammes til slutt bør det være krefter som motvirker effekten, mener meglerhuset.

USA leverer 30–40 prosent av kinesisk soyabønneimport, ellers kommer det meste fra Brasil og Argentina. Hvis mer av importen i Kina skulle komme fra de to sistnevnte landene, kan tonnmil-effekten faktisk bli positiv. Den andre store variabelen som imidlertid må tas hensyn til er hva som ville bli den nye destinasjonen for eksport fra USA.

Norsk Hydro steg 0,7 prosent tirsdag mens Golden Ocean-aksjen endte opp 3,5 prosent.

Hovedindeksen sluttet opp 0,89 prosent til 805,99 poeng, omsatt for 3.530 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.