Arbeiderpartiet går markant tilbake i DNs partibarometer for april. Partiet får en oppslutning på 31,7 prosent. Dette er 3,6 prosentpoeng svakere enn i mars.

– Vi har gått frem på målinger over veldig lang tid og da må vi forvente at ikke alle mål går den veien, sier nestleder Helga Pedersen.

nSVEKKET. Påtroppende leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre hilser på fremmøtte ved Sjøvegan videregående skole der han holdt 1. maitale.
nSVEKKET. Påtroppende leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre hilser på fremmøtte ved Sjøvegan videregående skole der han holdt 1. maitale. (Foto: Berit Roald, NTB Scanpix)
I slutten av mars ble det kjent at Ap-leder Jens Stoltenberg går av for å bli generalsekretær i Nato, og det ligger dermed an til at Jonas Gahr Støre tar over som leder.

– Kan tilbakegangen i april være et tegn på at velgerne ikke har like stor tro på Jonas som på Jens?

– Det tror jeg ikke. Erfaringen viser at det er politikken som er viktig for folk, sier Pedersen.

Reservasjonsretrett

Partimålingen, som er utført av Sentio Research Norge, ble tatt opp mellom 22. og 27. april. Det var da det ble klart at Høyre/Frp-regjeringen likevel ikke vil innføre en reservasjonsrett for fastleger i abortspørsmål. Dette har vært en kampsak for Ap, men målingen tyder altså ikke på at seieren gir noen økt oppslutning. Pedersen synes det er vanskelig å knytte utslagene på målingen til enkeltsaker.

– Det har vært mye oppmerksomhet om saker som er viktige for oss, som fordeling, barnehager, reservasjonsretten og klima. Vi må se flere målinger under ett og da håper jeg vi går frem på den neste, sier Pedersen.

Aps tilbakegang er den eneste endringen som er større enn det som kan tilskrives statistiske tilfeldigheter. SV ligger stødig på 3,7 prosent, og altså under sperregrensen for utjevningsmandater. For første gang på DNs måling har Miljøpartiet De Grønne like stor oppslutning som SV.

Frp går tilbake på aprilmålingen, og får 13,2 prosent av stemmene. Høyre går frem og kommer opp i 28,9 prosent.

Lojale velgere

Professor i statsvitenskap, Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen, ser ingen åpenbare forklaringer på Aps tilbakegang.

– Det er vanskelig å se ett sett av begivenheter som er konsistente med disse endringene. Regjeringens retrett i reservasjonsrettssaken skulle jo Ap tjent på. Men det kan være at Ap er blitt litt usynlig fordi det er andre partier som har vært i mediene om saken, sier Aarebrot.

Han peker på at målinger for andre medier de siste dagene har vist helt andre utslag og at det er vanskelig å se noen klar tendens.

Også valgforsker Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning viser til at andre målinger viser andre bevegelser. Han sier det er vanskelig å se noen åpenbar forklaring på Aps tilbakegang i DNs måling.

– Det kan være litt usikkerhet rundt et lederskifte, men jeg vil ikke legge for stor vekt på det, sier Aardal.

Grunnlagstallene bak målingen viser at lojaliteten blant Aps velgere er relativt høy, og at det ikke er spesielt mange av dem som stemte på Ap ved valget som nå har satt seg på gjerdet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.