– Jeg har vært så trygg på at oppsvinget kom! sier Per Sandberg oppglødd, et par dager før Frps landsmøte begynner.

Sentios partibarometer for DN viser et kraftig fall for Arbeiderpartiet og en tilsvarende oppgang for regjeringspartiene. Ap går ned mer enn fem prosentpoeng og Frp opp 2,3 prosentpoeng. Høyre er nesten tilbake på valgresultatet med en oppgang på 2,6 prosentpoeng. Målingen er tatt opp like etter at Aps landsmøte fikk stor oppmerksomhet for å gå inn for å ta imot 10.000 syriske flyktninger og Erna Solbergs påfølgende forsvar for å prioritere nærområdene. Likevel mener Frps nestleder at målingen ikke nødvendigvis reflekterer en skepsis i folket til Aps flyktningpolitikk.

– Nei, vi så trenden før deres landsmøte. Husk at meningsmålingene er som oss trøndere – litt trege. Det er først nå folk begynner å kjenne virkningene av politikken vår. Det tar bare litt tid, sier Sandberg og tar et eksempel fra ekteskapet.

Sist helg satt han i bobilen utenfor en konferanse i Tromsø der også kona, fylkesråd Line Miriam Sandberg, deltok. Hun sendte en sms til mannen sin: Har vi fjernet årsavgiften på campingvogn? Ifølge Per burde hun kanskje visst siden de begge er caravan-interesserte og har bobil.

– Men årsaken til at hun spør er mange henvendelser fra folk som lurer på hvorfor de ikke har fått den vanlige fakturaen på årsavgiften og er redd for purringer. Jeg svarer at vi fjernet avgiften, sier Sandberg.

Effektiv kommunikasjon

Det er det han mener med at det er først nå folk begynner å føle de konkrete resultatene på kroppen. Men det er også en annen årsak: bedre salgsarbeid.

– Våre statsråder leverer varene. Mitt engasjement det siste året har vært å drive internkommunikasjon. Våre tillits- og folkevalgte der ute får bakoversveis når de gjennom mitt én-times foredrag får vite fakta om hva vi har oppnådd.

– Så du er den store kommunikator?

– Nei, dette handler om å holde våre tillits- og folkevalgte best mulig oppdatert, for lokalvisene skriver ikke nødvendigvis om alt, og ikke alle ser Dagsrevyen. Nå begynner kommunikasjonen å sitte bedre, fra regjering, departement og storting.

– Du har vært den fremste i dette arbeidet?

– Ja, for å holde den interne optimismen oppe. Det har også ført til noen konflikter, fordi jeg har syntes det har vært viktig å fremheve Frps primærpolitikk. Husk på at de som står på våre lister nå i høst, de har ikke noen regjeringserklæring eller noen avtale med KrF og Venstre. De har vårt handlingsprogram å forholde seg til, sier Sandberg.

Riktig forslag

Ap-leder Jonas Gahr Støre er mest opptatt av at partiet fortsatt ligger på et høyt nivå.

– Jeg klarer ikke å tolke hjerter og sinn fra en måned til en annen. Vi har hatt stigende tall lenge, nå går vi noe ned. For meg er hovedbildet at vi går ned til et fortsatt høyt tall. Det er et godt utgangspunkt å jobbe videre fra, sier Støre.

– Dere har hatt landsmøte, da går man normalt opp. Er det 10.000 nye flyktninger som ikke faller i smak?

– Jeg er ikke istand til å trekke en slik slutning. Det var tegn til nedgang i noen målinger, også før landsmøtet. Hvor viktig et landsmøte er for opinionen, tror jeg kan variere.

– Tror du forslaget er populært?

– Det kan jeg ikke helt vurdere. Jeg tror forslaget er riktig. Det mente landsmøtet også, sier Støre.

Valgforsker Frank Aarebrot vil være forsiktig med adjektivene, men antyder at Aps landsmøte kan ha hatt en effekt på lillavelgerne, ressurssterke byfolk som bare har Ap og Høyre som alternativer.

– Det kan være at lillavelgerne denne gang gikk til Høyre da de så at Ap på landsmøtet nærmet seg sentrumspartiene for mye, sier Aarebrot.

Statsminister Erna Solberg og hennes statsråder satt opptatt i regjeringskonferanse onsdag, men Solberg skriver i en epost: «Målingen reflekterer nok at velgerne i større grad vil ha partier som tar på alvor de utfordringene Norge står overfor og som gir svar på de omstillingene vi må gjennom. Jeg tror velgerne merker at regjeringen leverer på de viktigste løftene Høyre ga velgerne. Vi har nylig levert en veireform som gjør at vi kan bygge mer vei raskere over hele landet, rekordmange lærere får videreutdanning, vi bedrer helsetilbudet blant annet gjennom en bedre kreftomsorg.»

Alstadheim Episode 6: Siv Jensen
DNs Kjetil B. Alstadheim møter Siv Jensen i #alstadheim episode 6.
16:01 Min
Publisert:
 

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.