Foto: Karoline O.A. Pettersen les mer

Skal beholde smarte hoder

Bodø kommune skal bli verdens smarteste by, og er blant de aller første som tar i bruk Hololens.

Bodø kommune skal bli verdens smarteste by, og er blant de aller første som tar i bruk Hololens.

– Ser det rart ut? spør Simon Flack og smiler, mens alle rundt ham ler.

Han står midt i Stormen bibliotek i Bodø med noen store, svarte briller på. Det ser ut som han trykker på noe i luften foran seg med pekefingeren. Simon Flack er prosjektleder for digitalisering i teknisk avdeling i Bodø, og han er synlig begeistret over det splitter nye verktøyet han har rundt hodet.

– Hva skjer inni der nå?

– Jeg ser en skjerm som forteller meg hva jeg skal gjøre. Så bruker jeg fingrene istedenfor mus.

Simon Flack trykker på en skjerm han ser gjennom Hololensen, men som er usynlig for alle som står rundt. – Innbyggerne skal kunne komme hit, ta på seg en Hololens og se plantegningene for byen vår i 3D, sier Marianne Simonsen, prosjektleder for Smart Bodø.
Simon Flack trykker på en skjerm han ser gjennom Hololensen, men som er usynlig for alle som står rundt. – Innbyggerne skal kunne komme hit, ta på seg en Hololens og se plantegningene for byen vår i 3D, sier Marianne Simonsen, prosjektleder for Smart Bodø. Foto: Karoline O.A. Pettersen

– Klarer du å forklare hvordan den virker?

– Den skaper en illusjon. Det er en dataskjerm som er gjennomsiktig, som er mellom meg og resten av verden. Et 3D-bilde tegnes på glasset, så det virker som det er ute i rommet. Det skaper et hologram.

Verdens smarteste by

Det er store ting på gang i Bodø. Når dagens flyplass flyttes om noen få år, frigjøres mye plass. Byen skal bli dobbel så stor i areal, og en helt ny bydel skal bygges. Marianne BAHR Simonsen er prosjektleder for Smart Bodø, og er opptatt av at de må bygge for fremtiden.

– For oss handler det om å tenke byutvikling og tjenester til innbyggerne på en helt ny måte. Vi tar inn over oss de samfunnsutfordringene vi vil møte fremover, som for eksempel eldrebølgen. I tillegg ønsker vi å ta vår del av ansvaret i forbindelse med det grønne skiftet. Alle våre fremtidige løsninger skal ha grønt fokus og være miljøvennlige og bærekraftige.

Dette er Microsoft Hololens

Blander virkelige omgivelser med virtuelle elementer i 3D som man kan se gjennom brillene, og lager en «blandet virkelighet», såkalt «mixed reality»

Inneholder all nødvendig maskinvare, og er en fullstendig datamaskin i seg selv

Hensikten er bl.a. mer effektive arbeidsprosesser, og egner seg godt til f.eks. planlegging og utvikling av design og byggeprosjekter

Skaper nye muligheter for kommunikasjon mellom bedrifter, kunder og ansatte

Utviklet av Microsoft

Bruker plattformen Windows 10

Tilgjengelig i 39 land, nå også i Norge

Hun har ikke beskjedne målsetninger for fremtiden.

– Visjonen om verdens smarteste by er der, så må innbyggerne få lov til å være med og bestemme hva det er for oss. Derfor skal de kunne få komme hit til vårt bylaboratorium her i biblioteket, bruke disse verktøyene og bli med på denne reisen fremover.

Involvere for å engasjere

I bylaboratoriet skal en Hololens være tilgjengelig for alle. Målet er å involvere innbyggerne mer i byplanleggingen.

– Du kan for eksempel se hvordan et bygg blir seende ut før du bygger det. Du kan gå inn i en bygning, gå rundt den, du kan se på en teknisk tegning i 3D sammen med flere andre som ser på akkurat det samme hologrammet. Flere kan se på og gå inn i det samme bygget sammen, forklarer Flack.

Han mener det er viktig å huske på at det er neste generasjon som skal bo i den byen de planlegger i dag.

– Det er jo ingen tenåring som vil lese en reguleringsplan. Men hvis de kan komme til biblioteket her, ta på noen briller og se på den nye flyplassen eller på skolen deres som skal bygges, kan de få en mening om hvordan det skal være. Målet er å involvere samfunnet mer, få bedre demokratiske prosesser rundt hva som bygges.

Attraktiv for ungdommen

Rundt et av bordene i biblioteket sitter fire unge journaliststudenter. Foran dem ligger oppslåtte bøker og markeringspenner. Det lukter klementin. Eksamen er rett rundt hjørnet.

Det skaper latter rundt bordet når Thale Remmen får prøve en Hololens for første gang. Hun tror brillene vil gjøre det lettere for folk flest å forstå kommunens planer for fremtidens Bodø.
Det skaper latter rundt bordet når Thale Remmen får prøve en Hololens for første gang. Hun tror brillene vil gjøre det lettere for folk flest å forstå kommunens planer for fremtidens Bodø. Foto: Karoline O.A. Pettersen

– Ser du noe inni der? spør Flack. Han har akkurat gitt studentene et velkomment avbrekk i eksamenslesingen, og lånt Hololensen bort til 20 år gamle Thale Remen.

– Ja, svarer Thale og ler.

– Det skal ligge et romskip her en plass, ser du det? spør Simon og peker på noe i løse luften foran henne.

– Ja, der ja! sier Thale og ler igjen.

Simonsen forteller studentene om hvilke planer de har for fremtidens Bodø, og at de nå snart skal kunne bruke Hololens til å se byens planer i 3D her, i biblioteket hvor de nå sitter. Thale innrømmer at hun aldri har lest en reguleringsplan, og tror det blir lettere å engasjere seg i byplanleggingen med den nye teknologien tilgjengelig.

– Det er jo bra at man kan se det før det blir noe av. Da kan man bedre tenke seg til hvordan det kan bli. Det er jo ganske kult, sier hun.

Bærekraftig

– For oss er digitaliseringen kun et verktøy for å oppnå gode, bærekraftige byer fremover, understreker Simonsen. Da trenger de å beholde de smarte hodene i nord.

Fakta: Smart Bodø

Prosjektet er blitt jobbet med siden 2014

Ideen om Smart Bodø henger sammen med flytting av byens flyplass, som frigjør store areal til å bygge en helt ny bydel

Består av over 56 initiativ/prosjekt, fra velferdsteknologi i eldreomsorgen til førerløse kjøretøy

Vil legge til rette for et nullutslippssamfunn

Begrepet Smart City ikke enhetlig definert, Bodø har derfor som målsetning å involvere innbyggerne mest mulig i å selv bestemme hva begrepet skal innebære

– Vi i Bodø sliter jo også med at vi mister ungdommen, de flytter når de skal studere, og mange kommer ikke hjem igjen. Dette er også tiltak for å gjøre oss attraktiv som by, en motor i nord og en by hvor folk har lyst å bygge og bo fremover, sier hun.

– Byen vi bygger nå er ikke for oss, den er jo for barna. Det er veldig viktig at de får noe å si, og da må vi finne en måte å engasjere dem på deres premisser. Da får vi forhåpentlig tatt de riktige beslutningene, avslutter Flack.

Denne artikkelen er laget på vegne av en annonsør. Redaksjonen og journalistene i Dagens Næringsliv har ikke noe med innholdet å gjøre. Annonsørinnholdet er produsert av DNs kommersielle satsning, DNX Studio, som tilbyr innholdsmarkedsføring, rådgivning og kommersielle innholdstjenester.

Ta gjerne kontakt på e-post for innspill eller spørsmål.