Eksplosive lånekostnader for bankene gjør lange banklån mindre interessant for solide selskaper, ifølge DNB-sjef Rune Bjerke.

Doblet kostnad
På DNB Markets’ olje-, offshore- og shippingkonferanse torsdag opplyste Bjerke at DNB hittil i år har hentet mer enn 50 milliarder kroner i finansieringsmarked.

- Den gjennomsnittlige fundingskostnaden for DNB i begynnelsen av 2012 er rundt dobbel så høyt som snittet i 2011. Vi hentet mer enn 130 milliarder kroner i 2011, og så langt mer enn 50 milliarder kroner i 2012, men fundingskostnadene har gått opp, sier Bjerke.












- Vi må fremdeles betale nær 200 basispunkter i margin for et lån med forfall på mellom fem og ti år. Og sammenlignet med 2010, eller med tiden før finanskrisen, kan man klart si at fundingmarkedet gjennom banker er mindre interessant for solide selskaper, sier han.

Obligasjonsrush
Bankenes økte innlånskostnader har bidratt til en sterk vekst i alternative finansieringskilder, som i obligasjonsmarkedet.

Så langt i år er det annonsert og innhentet rundt 25 milliarder kroner i selskapslån, mens det i hele fjor ble utstedt og notert lån for rundt 32 milliarder kroner.

Kredittanalytiker Henrik Blymke i SEB Merchant Banking uttalte til DN.no tidligere denne uken at han forventer at rushet i obligsasjonsmarkedet vil fortsette. Bakgrunnen er nettopp at solide selskaper vil velge å finansiere i obligasjonsmarkedet på grunn av de økte marginpåslagene på banklån.

Stabil tilgang
Ifølge Bjerke har DNB har hatt en stabil tilgang til finansiering i 2009, 2010 og 2011, og siden starten av 2012.

Videre sier Bjerke situasjonen med gjeldskrisen i Europa har blitt noe bedre den seneste tiden.

Han trekker spesielt frem de to lange refinansieringsoperasjonene til Den europeiske sentralbanken, som har vært positivt for bankene i Europa.

Les også:
Tror obligasjonsrushet fortsetter
Brennhett obligasjonsmarked
Varsler gigantisk europeisk gjeldsbølge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.