Sykefraværet i den danske og svenske delen av Veidekke er halvparten av det norske, skriver Dagens Næringsliv.

Veidekke-konsernet har vel 4000 ansatte i norsk bygg- og anleggsvirksomhet, og nær 2000 i sine svenske og danske selskaper. Arbeidsoppgavene er ifølge selskapet ikke nevneverdig forskjellig i de skandinaviske konsernselskapene.

Men mens sykefraværet i Norge var 5,8 prosent i tredje kvartal (opp fra 5,5 prosent i samme kvartal ifjor) er tilsvarende tall 2,2 prosent (3,0) i Danmark og 3,0 (3,0) i Sverige - ifølge Veidekkes egne kvartalsrapporter.

Årsaker
Ulike permitteringsordninger og større jobbtrygghet i Norge kan bidra til å forklare størst fravær her i landet.

- Forskjellene mellom Norge, Sverige og Danmark kommer i alle fall ikke fra karensdager, utbryter kommunikasjonsdirektør Kai Krüger Henriksen i Veidekke.

Ifølge Veidekkes HMS-direktør Bente Lillestøl er korttidsfraværet i Veidekke stort sett likt i Norge, Sverige og Danmark. Det er langtidsfraværet som varierer, ifølge Lillestøl.

Veidekkefolkene presiserer imidlertid at de langtfra sitter på hele fasiten til skandinaviske fraværsforskjeller - heller ikke i eget konsern.

Bra forhold
Lederne vil gjerne omtale Veidekke som mønsterbedrift - med stor vekt på helse-, miljø- og sikkerhetsforhold og uvanlig stabil arbeidsstyrke. Veidekke i Norge har også i mange år hatt et eget program for å gjøre ansatte til medeiere.

Hovedverneombud/hovedtillitsvalgt i Veidekke, Odd A. Olsen, er litt frustrert over norske myndigheter:

- Stive offentlige anbudsregler gjør at presset er aller størst i slike kontrakter, sier han.

Langtidsfraværet i Veidekke i Norge er dominert av muskel- og skjelettproblemer - rett og slett slitasje når bygge- og anleggsfolk blir 40-50 og har flere tiår med tungt arbeid bak seg.

- Likevel tar det gjerne sykemeldte seks måneder i kø for å få operert en menisk. Skulle selskapet betale for å få det gjort før, blir det skatt, sukker Olsen overfor DN.

Les også: - Arbeidsmoralen er fallende

- Ren fallitterklæring

Leder DN: Sykt problem


- Ute av kontroll


- En kultur av velferdsavhengighet

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.