Verdens hav brytes nå ned i en raskere og mer omfattende takt enn noen tidligere har trodd.

Og den store skurken er verdens CO2-utslipp, som fører til varmere og surere hav.

Det er forskernes konklusjon i den siste rapporten fra International Programme on the State of the Ocean (IPSO).

- Veldig redusert
Konklusjonen fra IPSO tegner et langt alvorligere bilde enn det FNs klimapanel gjør i sin siste rapport som ble lagt frem 27. september.

– Havenes evne til å hente seg inn er veldig redusert, sier Carls Gustav Lundin, direktør i den Internasjonale naturvernunionen (IUCN), som har utarbeidet rapporten sammen med IPSO, til det svenske nyhetsbyrået TT.

Forandringen som skjer nå er ti ganger raskere enn den siste store utryddelsen av arter på havbunnen som hendte for 55 millioner år siden, oppgir forskerne. Da økte CO2-innholdet i atmosfæren kraftig og havene ble mye surere.

Havet «sluker» varme
«Havet skjermer oss mot de verste effektene av akselererende klimaendringer ved å absorbere varme, og overskudd av CO2, fra atmosfæren», heter det i rapporten fra IPSOS.

Verdenshavene absorberer i dag 93 prosent av varmen forårsaket av økt innhold av klimagasser i atmosfæren, ifølge den siste rapporten fra FNs klimapanel.

- Uten havets utrolige evne til å absorbere varme og CO2 ville vi sett mye alvorligere effekter av klimaendringene enn vi opplever nå, sa viseformann Trevor Manuel i Global Ocean Commission i en pressemelding.

«Dødelig trio»
Den for havet nå «dødelige trioen» er forsuring, oppvarming og oksygentap.

«De mulige effektene av den «dødelige trioen» er potensielt mye større på grunn av samspillet mellom dem. Omfanget og hastigheten på denne endringen savner sidestykke i Jordens historie og utsetter organismer for endringer de ikke rekker å tilpasse seg», ifølge rapporten.

Neste masseutryddelse kan ha begynt
Vi går ifølge IPSO-forskerne bokstavelig talt inn i ukjent farvann når det gjelder endringer i de marine økosystemene og eksponering av organismene for et evolusjonspress som de ikke rekker å tilpasse seg.

Den neste masseutryddelsen i havet kan ifølge forskerne allerede ha begynt.

- Det som er hevet over enhver tvil etter disse siste rapportene er at å utsette å handle nå, vil øke de fremtidige kostnadene og medføre større, og kanskje irreversible, tap, sier professor Dan Laffoley i IUCN.

Les også: Døde områder i verdenshavene vokserRekordvarmt vann i Barentshavet

Jorden kan bli katastrofe-varm (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.