Tyfonen Hagibis var på forhånd meldt å bli det verste uværet i Japan på 60 år. Da den kom inn over land i morgentimene lørdag, var det med voldsom vind og kraftig regn, noe som forårsaket omfattende ødeleggelser, jordskred og stormflo.

Rekker av japanske lyntog står under vann i Nagano i Japan.
Rekker av japanske lyntog står under vann i Nagano i Japan. (Foto: Yohei Kanasashi/AP/NTB Scanpix)

På det meste var over 7 millioner mennesker oppfordret til å evakuere fra de mest utsatte områdene.

En beboer ved Abakuma-elven evakueres sammen med hunden sin.
En beboer ved Abakuma-elven evakueres sammen med hunden sin. (Foto: Kyodo/Reuters/NTB Scanpix)

Ifølge japanske medier er 33 mennesker funnet døde, mens 19 fortsatt er savnet og nærmere 200 er skadd, ifølge japanske medier.

Over hundre mennesker skal ha fått skader i uværet. Blant de savnede er deler av mannskapet på et lasteskip som sank i havnen i Tokyo.

Båter og helikoptre

Uværet har ført til at 376.000 boliger er uten strøm og at 14.000 husstander fremdeles mangler vann, opplyste talsmannen Yoshihide Suga videre. Helikoptre og båter blir brukt i arbeidet med å redde folk ut fra bygninger som er truffet av jordskred.

Beboere reddes ut av boligene sine av militæret i Kakuda i Japan.
Beboere reddes ut av boligene sine av militæret i Kakuda i Japan. (Foto: Kyodo/Reuters/NTB Scanpix)

Flere enn 13.500 hadde oppsøkt tilfluktssteder for å være i sikkerhet mens tyfonen raste. Mange butikker var tømt for varer ettersom folk hadde sikret seg med forsyninger i forkant.

– Jeg ble evakuert fordi taket på huset mitt ble revet av under den forrige tyfonen som rammet oss, og regnet kom inn. Nå er jeg bekymret for huset mitt, fortalte en 93 år gammel mann i Tateyama i Chiba øst for Tokyo.

En beboer reddes ut av et boligområde ved elven Chikuma, som har oversvømt området som følge av tyfonen.
En beboer reddes ut av et boligområde ved elven Chikuma, som har oversvømt området som følge av tyfonen. (Foto: Kyodo/Reuters/NTB Scanpix)

Ekstrem nedbør

Hagibis hadde vindkast på opptil 60 meter per sekund før tyfonen traff land. Vindhastighetene var langt over det som kvalifiserer som orkan i Atlanterhavet. De ekstreme nedbørsmengdene beskrives som de største noensinne i områdene som er rammet.

Flere timer før den verste delen av stormen traff land, ble det første dødsofferet registrert i Chiba, øst for Tokyo.

Tyfonen Hagibis har ført til ekstreme oversvømmelser og jordskred i Japan. Flyfoto fra et boligområde ved Chikuma-elven.
Tyfonen Hagibis har ført til ekstreme oversvømmelser og jordskred i Japan. Flyfoto fra et boligområde ved Chikuma-elven. (Foto: Yohei Kanasashi/AP/NTB Scanpix)
En vei ved Chikuma-elven har forsvunnet i vannet etter at elven gikk over sine bredder som følge av tyfonen.
En vei ved Chikuma-elven har forsvunnet i vannet etter at elven gikk over sine bredder som følge av tyfonen. (Foto: Yohei Kanasashi/AP/NTB Scanpix)

Mannen som omkom kjørte en liten lastebil. Den ble kastet rundt av en tornado som oppsto idet tyfonen nærmet seg. Han ble sendt til sykehus, men erklært død ved ankomst.

I samme område var strømmen gått flere steder. Chiba ble også rammet av en kraftig tyfon i september.

Jordskjelv skapte frykt

En mann i 60-årene ble hentet død ut av sitt oversvømmede hus i Kawasaki, nær Tokyo. En tredje mann omkom da et jordskred traff to hus øst i landet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig med det voldsomme været lørdag kveld skapte et jordskjelv med styrke 5,7 frykt i Tokyo for mange som hadde oppsøkt sentre for å søke ly for uværet.

En brannmann med snorkel sjekker det oversvømte boligområdet nær Tama-elven i Kawasaki, Japan.
En brannmann med snorkel sjekker det oversvømte boligområdet nær Tama-elven i Kawasaki, Japan. (Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters/NTB Scanpix)

Flere elver i området gikk over sine bredder, deriblant Tamagawa-elven som renner gjennom boligstrøk i Tokyo. Blant de savnede er tre personer som befant seg i en bil på en bro som brast over Chikuma-elven. Mange frykter verre flom når myndighetene må åpne flere sluser for å avlaste demninger.

Tokyo er med sine nabobyer Kawasaki og Yokohama blant de største sammenhengende byområdene i verden med om lag 36 millioner innbyggere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.