Forventninger om en ny runde med tiltak fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) har ført til et markert fall for dollaren de siste ukene. Mandag falt den amerikanske valutaen ned mot en femtenårsbunn mot japanske yen og en åttemånedersbunn mot euro.

Den svake dollaren vil imidlertid vise seg å bli et ømt tema for amerikanske myndigheter, som for tiden er involvert i en knallhard valuta-ordkrig med Kina.

To faser
Valutaanalytiker Maren Romstad i DnB Nor Markets tror dollaren vil holde seg svak i tiden fremover.

- Dollaren har svekket seg betydelig de siste månedene. Rentefall og forventninger om nye runder med kvantitative lettelser fra den amerikanske sentralbanken har vært de viktigste bidragsyterne. De fleste signaler peker nå mot nye kvantitative stimulanser fra Fed og i den sammenheng justerer vi våre dollarprognoser. Dollaren vil trolig holde seg svak i det korte bildet, men vårt makrosyn er fortsatt dollarpositivt på sikt., skriver Romstad i en oppdatering fra meglerhuset mandag.

Utsiktene til nye runder med kvantitative lettelser fra Fed har ført til at DnB Nor Markets nå endrer prognosen for dollarutviklingen fremover. I august trodde meglerhuset at dollaren ville være på 1,25 mot euro i november. Nå har meglerhuset en prognose om 1,40 dollar for en euro på en måneds sikt (se tabell).

Etter svak utvikling i morgetimene mandag har dollaren styrket seg noe og en euro handles i skrivende stund til 1,3944 dollar.


Rollebytte
Romstad peker på at dollaren har vært gjennom to hovedfaser det siste året. På vårparten og utover sommeren styrket dollaren seg som følge av at mange investorer oppfattet den som en trygg havn i forvindelse med gjeldsuroen i Europa.

Senere har svake makrotall, frykt for en dobbeldip, rentefall og de nevnte spekulasjonene rundt nye runder med kvantitative lettelser ført til at den amerikanske valutaen har falt markert tilbake mot euro.



Flere detaljer
Tirsdag legger den amerikanske sentralbanken frem referatet fra forrige rentemøte, et møte der banken åpnet for nye runder med stimulanser for å få fart i økonomien. Referatet kan inneholde flere detaljer om tiltakene.

- Pressemeldingen ga klart uttrykk for at Fed sitter klare til å øke kjøpene av verdipapirer igjen, men uttalelser fra Fed-representanter den siste tiden har vist at det er stor uenighet. Referatet vil gi mer innblikk i denne diskusjonen. Vi venter at Fed vil annonsere nye kjøp av statsobligasjoner på møtet i november, skriver renteanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i morgenrapporten fra Nordea Markets mandag.

Ømt tema
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets peker på at dollarsvekkelsen er et ømt tema.

- For både amerikanske og europeiske myndigheter har kommet med skarp kritikk mot at Kina fortsetter å holde sin valuta svak. Kritikken fra EU får ekstra styrke i og med at kinesiske renminbi har fulgt dollar nedover i forhold til euro. Andre fremvoksende økonomier er også bitre på Kina, men også på USA fordi landene må ty til spesielle tiltak for å hindre sine valutaer fra å styrke seg mot både dollar og renminbi, skriver Mork i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets mandag.

Siden juni har den kinesiske yuanen bare blitt 2,3 prosent sterkere mot dollar, samtidig som den på grunn av dollarens svakhet har falt rundt 11 prosent mot euro. Helgens finanstoppmøte i forbindelse med årsmøtet i Verdensbanken og IMF handlet stort sett om dette temaet.

- Men møtet munnet ikke ut i noen enighet fordi Kina og andre fremvoksende økonomier, som Russland, ikke vil være med på USAs forslag om å holde seg unna å påvirke valutakursene. De oppfatter nok amerikanerne som hyklere fordi Fed påvirker dollarkursen i ganske stor grad gjennom sine signaler om kvantitative lettelser. Temaet blir derfor sendt videre til G20-møtet neste måned, skriver Mork.

Risiko
Valutastrateg Johan Javeus i SEB mener det store problemet er at USAs nullrente og enorme kvanitative stimulanse leder til store kapitalstrømmer til utviklingsøkonomier. Disse forsvarer på sin side retten til å drive en effektiv pengepolitikk.

- Optimismen som rådet i sommer, da Kina offentliggjorde at yuanen skulle tillates å styrkes, er nå blåst helt bort og en løsning på yuan-spørsmålet virker å være langt borte.

- Risikoen er naturligvis at valutabråket til slutt skal smitte over i proteksjonisme og det tjener ingen på, skriver Javeus i en oppdatering fra SEB mandag.

Les også:

<b>Ryktepress på dollar og pund </b>

<b>Dollarkollaps </b>

<b>IMF skal hindre valutakrig</b>

<b>Geithner vil ha strengere overvåkning</b>

<b>Veksten koster flesk</b>