Tidligere derivatsjef Bjørn Sellæg (46) i SEB Enskilda ble tirsdag dømt til fengsel i fem år og seks måneder og fradømmes samtidig retten til å arbeide som aksje-/derivatmegler og å inneha en ledende stilling i et meglerhus for alltid.

Sellæg er ble funnet skyldig i grov utroskap vedrørende 11 millioner kroner, og grov skatteunndragelse av totalt nesten 43 millioner kroner for inntektsårene 2000-2004.

"Sellæg har gjennomført sine forbrytelser med et fast forsett etter planlegging over lang tid, og de sannferdige forhold er tilslørt gjennom en uvanlig lang rekke ulike tiltak og disposisjoner", står det i dommen.

Ingen formildende omstendigheter
"Det foreligger ingen formildende omstendigheter av betydning tilknyttet Sellægs forbryterske handlinger", skriver retten i dommen.

Rettens tre dommere mener Sellægs håndtering av straffesaken og de sivile sakene som har fulgt viser "verken vilje til anger, til gjenopprettelse eller til å etablere et sannferdig grunnlag for forsoning". Selv om tingretten bemerker at de ikke i seg selv er et straffeskjerpende moment, kommer retten til at at det "representerer et fravær av momenter som ofte eller virker i formildende retning".

Sellæg dømmes for skatteundragelse av en lang rekke utgifter, som blant annet privatfly til skiferier til Aspen og St Moritz og en rekke ferieturer til Sør-Europa, leie av luksusyacht, leie av musikkgruppen Gipsy Kings for å spille under en hagefest, kjøp av dress på Savile Row, utgifter i forbindelse med bryllupsplanlegging og kjøp av diamant-øreringer.

I perioden 2000-2004 hadde Enskilda-toppen en skattelignet inntekt på nær 20 millioner kroner. Statsadvokaten mente at Sellæg i tillegg hadde inntekter på over 40 millioner kroner, som han ikke innberettet til skattemyndighetene. Dette er Sellæg nå dømt for i Oslo Tingrett.

Ble trodd på enkelte beløp
I den omfattende dommen på over 80 sider kommer det frem at retten på enkelte av postene har konkludert med at Sellægs forkl#229 ikke kan avvises fullstendig. Det har resultert i at Sellæg ble frikjent for enkelte av postene i tiltalen.

Tidligere sjef i SEB Enskilda, Bjørn Sellæg (45) var Kjell Inge Røkkes finansarkitekt og en av mennene bak finansieringsløsningene for en svært gjeldstynget Røkke i 2001.

Saken mot Sellæg kunne rent bort om ikke en sentral person hadde endret forkl#229 i 2008. Saken ble nemlig først henlagt som sivil skattesak, for siden å bli gjenopptatt som straffesak noen år senere. Henleggelsen kom etter at Sellæg og investoren Lars Ditlev Ditlevsen ga like forkl#229er til skattemyndighetene om de økonomiske forholdene dem i mellom. Etter at Ditlevsen senere endret sin forkl#229, ble saken gjenopptatt og det endte med at tiltale ble tatt ut for Sellæg og Ditlevsen.

Ditlevsen ble sist høst dømt til fengsel i ett år og seks måneder, hvorav fire måneder ubetinget i en tilståelsessak. Dommen er ikke rettsskraftig ettersom Ditlevsen har anket straffeutmålingen da ikke hele straffen ble gjort betinget.

Sellægs forsvarer advokat Frode Sulland sier til Aftenposten.no at dommen vil bli anket i sin helhet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.