Trump ble møtt av stormende jubel da han gikk på talerstolen i Dallas der tusenvis av våpenentusiaster hadde samlet seg til årsmøtet til den mektige våpenlobbyen National Rifle Association (NRA).

– Det pågår en kamp for å beskytte det andre grunnlovstillegget, og vi vil beskytte det andre grunnlovstillegget, sa han og ble møtt med voldsom applaus.

Det er det andre grunnlovstillegget i den amerikanske grunnloven som gir amerikanerne en grunnlovsfestet rett til å eie og bære våpen.

Trump sa videre at retten til å bære våpen er under angrep.

– Men den retten vil aldri noensinne være truet så lenge jeg er deres president, sa han. Han utdypet ikke hva han mente med at det andre grunnlovstillegget er truet.

Vil væpne lærere

Våpendebatten i USA ble kraftig intensivert etter skoleskytingen i Florida i februar, der 17 mennesker, hvorav 14 var skoleelever, ble drept, og hundretusener av unge har demonstrert med krav om strengere våpenkontroll. Trump selv besluttet kort tid etter å forby såkalte bump stocks, en innretning som modifiserer halvautomatiske våpen til helautomatiske.

Trump fikk imidlertid kritikk av mange for forslaget han kom med rett etter skoleskytingen om at lærere burde utstyres med våpen.

Dette forslaget gjentok han i talen til NRA-årsmøtet.

Våpen som valgkampsak

Han trakk også inn våpendebatten som en konkret valgkampsak i det kommende mellomvalget til Kongressen til høsten ved å knytte utspillet om beskyttelse av det andre grunnlovstillegget til Republikanernes utsikter til valgseier i november.

– Det eneste som har hindret eliminering av det andre grunnlovstillegget, er de konservative i Kongressen som er villige til å kjempe for disse rettighetene, sa Trump.

NRA var en av Trumps største bidragsytere i presidentvalgkampen i 2016 og har lange tradisjoner med å støtte Det republikanske partiet.

Trump hevdet at Demokratene ønsker «å gjøre våpen fredløse».

– Dersom vår nasjon går til det skritt, kan vi like godt forby alle varebiler og lastebiler, for de er de nye drapsmåtene til gale terrorister, sa Trump.(Vilkår)