USAs utenriksminister Mike Pompeo var i Pyongyang denne uken i samtaler med sin nordkoreanske motpart. Etter det siste møtet lørdag uttalte Pompeo at samtalene han hadde hatt med utenriksminister Kim Yong-chol fredag og lørdag, var «svært produktive».

Disse uttalelsene står i sterk kontrast til Nord-Koreas oppfatning av møtene, som de kaller «beklagelige».

Ut mot Pompeo

En talsmann for myndighetene mener Pompeo presset frem «ensidige og gangster-lignende» krav om atomnedrustning, uten selv å tilby konstruktive steg fra USAs side, skriver det statlige nyhetsbyrået KCNA.

– Det ser ut som USA misforsto vår velvilje og tålmodighet, sa talsmannen.

Nordkoreanerne viser til at de allerede har ødelagt et testanlegg for atomprøvesprengninger, en handling Trump selv har priset som en seier for fred. De kritiserer videre Pompeo for ikke å ville komme med tilsvarende tiltak fra USAs side.

– Vi hadde håpet at USA ville komme med konstruktive vedtak som ville bidra med tillitsbygging i ånd av toppmøtet (mellom Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i juni).

– Vi planla også å komme med tilsvarende tiltak, men holdingen USA viste i dette møtet, var uten tvil beklagelig. Våre forventninger og håp var så naive at de kunne vært kalt tåpelige, het det i uttalelsen fra utenriksdepartementet.

– Tillit til Trump

Til tross for tøffe ord mot Pompeo har Nord-Korea vært veldig forsiktige med ikke å snakke stygt om den amerikanske presidenten.

I uttalelsene ble det nevnt at landet «opprettholder helt og holdent» sin tillit til Trump. Samtidig legger de til at Trump-administrasjonen ikke må tillate at ledernes vilje blir endret.(Vilkår)

De var bare et hundretall som demonstrerte, men nazistene i Nordiske Motståndrörelsen har klart å sette dagsorden under «Almedalsveckan».
Seks av landets partier har i løpet av uken blitt enige om at den slags «voldsforherligende organisasjoner» bør
01:26
Publisert: