Spartanburg, Sør-Carolina: Donald Trump vant som ventet nominasjonsvalget i South Carolina natt til søndag norsk tid.

Den omstridte forretningsmannen, som har ledet på meningsmålingene her siden ifjor sommer, slo nestemann med ti prosentpoeng.

- Valgkamp kan være stygge saker. Men å vinne er vakkert, sa Trump i sin seierstale i 3-tiden.

Trump fikk 32,5 prosent av stemmene. Bak ham ble kampen langt mer spennende enn ventet. Marco Rubio slo overraskende Ted Cruz, men kun to tideler skilte de to kubanskamerikanske senatorene. Rubio fikk 22,5 prosent.

Trakk seg

Jeb Bush trakk seg umiddelbart etter en forsmedelig fjerdeplass og kun 7,8 prosent av stemmene.

Bush og hans økonomiske støttespillere har brukt over 150 millioner dollar på valgkampen med en fjerdeplass i New Hampshire som beste resultat.

- Jeg tror sterkt at amerikanske velgere må finne en kandidat til presidentembetet som forstår at man er en folkets tjener, ikke dets herre. En som vil gå til oppgaven med ærefrykt og respekt, sa Bush da han trakk seg.

Uttalelsene var et dårlig skjult spark til Trump, som langt på vei kan ta æren for at Bush-dynastiet måtte abdisere i natt. Jeb Bush kunne blitt tredjemann fra familien i Det hvite hus etter sin far og bror. Men Trump har plaget Jeb Bush i månedsvis, og gått til stadig kraftigere angrep på familien. Forrige lørdag anklaget han George W. Bush for å lyve om Irak-krigen og ikke forhindre terrorangrepene i USA 11. september 2011.

En valgdagsmåling for CNN viste at velgerne mente Trump drev den klart styggeste valgkampen blant kandidatene, men tydeligvis ikke nok til at de stemte på noen andre. Blant Donald Trump-tilhengerne sto jubelen i taket da Bush trakk seg. «Bye, bye!» ropte folk og vinket mot tv-skjermene.

- Yeah! Akkurat hva vi trenger, sier velger Jim Yates.

- Folk er sykt lei de korrupte politikerne vi har i dette landet. De holder aldri hva de lover, men dilter etter særinteressene. Det gjør ikke Trump, legger han til.

Leder klart

Donald Trump har nå vunnet i to stater, og leder klart på delegatfordelingen. I South Carolina var 50 delegater i spill, og med 99,8 prosent av stemmene opptalt hadde Trump vunnet 44 av dem. Han sa på valgvaken at han håper å gjøre et godt valg i Nevada, som er neste stat i det republikanske nominasjonsvalget.

- Dette var som forventet. Han har ledet lenge i South Carolina. Jeg regnet med at han ville vinne i kveld, sier Laureen.

Hun vil ikke ha etternavnet sitt på trykk i avisen, men sier Trumps innvandringsmotstand var den viktigste enkeltsaken for henne i dette valget.

- Vi må sørge for at folk kommer hit på lovlig vis. Vi har lover i dette landet. De må håndheves, sier Laureen.

Les også: Sover kun fire timer per natt

Snowden åpner for utlevering til USA

Clinton utklasset Sanders  

 

Se på DNtv: - Vi har veldig solide statsfinanser

- Vi har veldig solide statsfinanser
Finansminister Siv Jensen kommenterer sentralbanksjef Øystein Olsens årstale torsdag kveld.
01:56
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.