Loven henger nå i en tynn tråd, ifølge nyhetsbyrået AP.

Torsdag avviste Representantenes hus et forslag som innebærer innstramminger i innvandringspolitikken. Til tross for intense forhandlinger ble forslaget ikke bare nedstemt av demokratene. Hele 41 av de mer moderate republikanerne stemte mot forslaget. Dermed ble det et klart nei med 231 mot 193 stemmer.

Torsdagens votering var kun et forspill til den endelige avstemningen, men den store avstanden mellom de ulike republikanske fløyene har tvunget republikanske ledere til å utsette den videre behandlingen – først til fredag, deretter til neste uke.

Penger til grensemur

I forslaget ligger det blant annet en bevilgning på 25 milliarder dollar, over 200 milliarder kroner, til bygging av en mur på grensen mellom USA og Mexico. Muren var ett av president Donald Trumps viktigste valgløfter, men han har lenge lovet at den vil bli betalt av Mexico.

Lovforslaget legger også opp til at unge innvandrere som har bodd i USA uten lovlig opphold siden de var små, skal kunne få amerikansk statsborgerskap.

Den republikanske innpiskeren i Representantenes hus, Steve Scalise, sier at arbeidet med å finne fram til et kompromiss vil fortsette.

Under forhandlingene om et kompromissforslag har Trump kommet med en rekke ulike utspill. Først distanserte han seg fra forhandlingene. Deretter ga han uttrykk for at han ikke likte det de kom fram til. Til slutt snudde han og varslet at han ville støtte et kompromiss.

Trump inviterte opposisjonen

Torsdag kom han imidlertid med en Twitter-melding der han skriver at forslaget er dødt uansett om det blir vedtatt i Representantenes hus, ettersom det vil bli felt av demokratene i Senatet.

Der har Republikanerne knapt flertall, men det trengs 60 stemmer for å få forslaget gjennom, ni flere enn hva Republikanerne har.

Det har også vakt oppsikt at Trump torsdag inviterte ledere fra Demokratene til Det hvite hus for å få dem med på et kompromiss, noe som igjen fikk ham til å fremstå som en upålitelig partner for republikanerne i Kongressen.

– Vi bør få igjennom loven. Jeg vil invitere dem til Det hvite hus når som helst hvis de vil. I ettermiddag vil passe bra, skrev Trump.

Men ingen demokrater dukket opp, og det var heller ingen tegn til at de vil hjelpe til med å få loven gjennom

– Det er ikke et kompromiss. Det er muligens et kompromiss med djevelen, men det er ikke et kompromiss med Demokratene, sa Nancy Pelosi, minoritetsleder i Representantens hus.

Trenger hjelp

Republikanere har aldri vært i stand til å vedta en større lov om innvandring på egen hånd. Det betyr at de etter alt å dømme også denne gangen vil trenge en viss støtte fra Demokratene for å lykkes.

Etter avstemningen fyrte Trump av flere meldinger på Twitter, der Demokratene fikk all skyld for nederlaget, selv om partiet utgjør mindretallet i Representantenes hus.

– Demokratene ønsker åpne grenser der hvem som helst kan komme inn i landet og bli. Det vil ikke skje! skrev presidenten.

Press fra velgerne

Torsdagens avstemning viser at republikanske representanter føler presset fra hjemstaten noen måneder før USA holder mellomvalg til Kongressen. Noen steder er det sterk innvandrerskepsis, mens andre republikanerne kommer fra delstater preget av åpenhet og inkludering.

Som om ikke den interne striden i Kongressen er nok, blir partiet utsatt for en storm av fordømmelser over bilder fra grenseområdet mellom Mexico og Texas.

Det at Trump onsdag undertegnet et presidentdirektiv som skal sikrer at nyankomne barn og foreldre skal interneres sammen, betyr ikke at saken er over. Spørsmålene står i kø, som for eksempel hva som vil skje med de barna som allerede er skilt fra sine foreldre, og som er satt i leire for mindreårige.(Vilkår)