USAs påtroppende president Donald J. Trump har hentet inn tre finanstopper med bakgrunn fra storbanken Goldman Sachs til ledende posisjoner i sin administrasjon.

Nestsjef, hedgefond-topp og Seinfeld-investor

Dette er de tre finanstoppene i Trump-administrasjonen:

  • Steve Bannon jobbet i Goldman Sachs på 1980-tallet, og forlot banken som visepresident. Han jobbet senere som investor innen underholdningsbransjen, og eier i dag blant annet rettigheter til den verdenskjente komiserien Seinfeld. Han jobbet senere som toppsjef for det konservative nettstedet Breitbart News og ble utnevnt som Trumps kampanjesjef i valgkampens siste måneder i fjor. Han har fått rollen som Trumps sjefstrateg i Det hvite hus. 
  • Steven Mnuchin jobbet i Goldman Sachs i 17 år frem til 2002. Han forlot selskapet som partner, før han jobbet i ulike hedgefond og investerte egne penger i produksjon av Hollywood-filmer. Han ble i november utnevnt som Trumps finansminister, og vil tiltre denne rollen dersom han blir godkjent av det amerikanske senatet i løpet av de neste ukene.
  • Gary Cohn er nestkommanderende i banken, og har jobbet der siden 1990. Han skal lede en økonomisk ekspertgruppe som skal rådgi presidenten om nasjonal og internasjonal økonomisk politikk.
Steve Bannon, sjefsstrateg for Trump med bakgrunn fra Goldman Sachs. 
Steve Bannon, sjefsstrateg for Trump med bakgrunn fra Goldman Sachs.  (Foto: Jonathan Ernst/Reuters/NTB Scanpix)
Steven Mnuchin er nominert til å bli USAs neste finansminister, og har mange års erfaring fra Goldman Sachs. 
Steven Mnuchin er nominert til å bli USAs neste finansminister, og har mange års erfaring fra Goldman Sachs.  (Foto: Richard Drew/Afp/NTB Scanpix)
Gary Cohn er nestkommanderende i Goldman Sachs og har jobbet i banken siden 1990. Han skal lede en ekspertgruppe som skal rådgi USAs president om internasjonal og nasjonal økonomisk politikk.
Gary Cohn er nestkommanderende i Goldman Sachs og har jobbet i banken siden 1990. Han skal lede en ekspertgruppe som skal rådgi USAs president om internasjonal og nasjonal økonomisk politikk. (Foto: Timothy Clary/Afp/NTB Scanpix)

«Raner arbeiderklassen» 

Utnevnelsen av personer med bakgrunn fra Goldman Sachs står i skarp kontrast til hvordan forretningsmannen og TV-profilen har forholdt seg til storbanken tidligere. I en valgkampvideo i fjor ble toppsjefen i Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, avbildet mens Trump omtalte det han kalte en global maktstruktur han mente var med på å «rane den amerikanske arbeiderklassen», har «flådd» og «plyndret» USAs økonomi og velstand. 

Valgkampvideoen kan du se under, Blankfein dukker opp etter et drøyt minutt:

https://www.youtube.com/watch?v=vST61W4bGm8

Trump har også gjentatte ganger kritisert sin motstander i valget, Hillary Clinton, for sine tette bånd til finansinstitusjoner som Goldman Sachs. 

«Guds arbeid»

I en uttalelse som skulle bli verdenskjent sa Blankfein i 2009 at han opplever Goldman Sachs som å gjøre «Guds arbeid». Uttalelsen kom da han i et intervju ble spurt om det er mulig for bankens ansatte å tjene for mye penger. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Guds arbeid? Goldman Sachs' styreleder og toppsjef Lloyd Blankfein.
Guds arbeid? Goldman Sachs' styreleder og toppsjef Lloyd Blankfein. (Foto: Gary Cameron/Reuters/NTB Scanpix)
Den ble kalt byen som aldri sover. Her er Aleppo i dag
Se de første bildene fra den sønderskutte byen.
04:05
Publisert: