– Kravene fra amerikanske myndigheter skaper en direkte trussel mot sikkerheten til russiske borgere, heter det i en uttalelse fra Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet.

Videre viser hun til at amerikanske spesialetterforskere fra FBI planlegger å gjennomføre et søk i det russiske konsulatet i San Francisco den 2. september, inkludert i leilighetene til ansatte i bygningen som har diplomatisk immunitet.

Torsdag forlangte USA at Russland stenger sitt konsulat i San Francisco samt to kontorer i New York og Washington i løpet av 48 timer.

Vurderer nye straffetiltak mot USA

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov varslet fredag en «tøff respons» på det som er USAs siste trekk i den diplomatiske striden. Nøyaktig hva responsen blir, er ikke bestemt.

Stengingen av konsulatet i San Francisco var et svar på Moskvas krav om at mange hundre stillinger måtte fjernes ved USAs ambassade og konsulater i Russland.

Kravet var i tur en reaksjon på nye amerikanske sanksjoner mot Russland. De ble vedtatt av Kongressen, til tross for at president Donald Trump ikke ønsket dem.

På tide med punktum

Selv om Lavrov truer med enda en runde med gjengjeldelse, gir begge parter uttrykk for at det nå kan være på tide å sette punktum.

En talsperson for USAs utenriksdepartement sier hun håper det er mulig å unngå flere gjengjeldelsesaksjoner. Og Lavrov forsikrer at Russland fortsatt er åpen for et konstruktivt samarbeid.

– Men man må være to for å kunne danse tango. Foreløpig driver partneren vår på med en individuell form for breakdance, sier han.

Røyk

Ifølge AP steg det fredag tykk sort røyk fra det russiske konsulatet i San Francisco, men brannfolk ble nektet adgang til bygningen.

Ifølge en av nyhetsbyråets journalister kunne man høre folk som kom fra innsiden i bygningen fortelle brannfolkene at det ikke var noe problem, og at ansatte ved konsulatet brant uidentifiserte gjenstander i en peis.

Arbeiderne ved konsulatet arbeider så raskt de kan for å stenge konsulatet, som er et av deres eldste i USA. Fristen for å stenge det løper ut i løpet av lørdag.(Vilkår)