En ny meningsmåling fant også at bare 19 prosent av de unge mellom 18 og 30 år har et positivt syn på Trump og tre firedeler har et negativt syn.

Bare 6 prosent av unge afroamerikanere, 10 prosent av de latinamerikansk-ættede, 12 prosent av asiatisk-amerikanere og 27 prosent av unge hvite ser på Trump i et positivt lys, ifølge målingen til GenForward, som lages av Svart ungdom-prosjektet ved Chicago-universitetet i samarbeid med Associated Press.

Tallene illustrerer de store problemene Trump har med å vinne valget til høsten, og mange republikanere regner valget for tapt allerede. De ser i stedet framover mot valget i 2020, i tillegg til å prøve å berge flertallet i Kongressens to kamre.

Mange uteblir

Neste uke samles partiet til landsmøte i Cleveland der Trump formelt blir nominert til partiets presidentkandidat.

Men det er illustrerende for splittelsen i partiet at en rekke tungvektere, som Bush-familien, Mitt Romney, John McCain og hans eks-rival, guvernør John Kasich i Ohio, staten der Cleveland ligger, uteblir.

Partiledelsen vil gjøre sitt beste for å dekke over splittelsen og prøve å gjøre landsmøtet til en suksess, og man skal ikke se bort fra at Trumps PR-folk greier å få møtet til å framstå som en glitrende reklame for hans kandidatur.

Ignorerer

Trump har gjentatte ganger sagt at han i tida framover skal framstå som mer «presidentaktig» og dempe den røffe og respektløse tonen som har preget hans valgkamp hittil. Men det har ennå ikke har skjedd.

– På kort sikt må han gi de fleste republikanske kongressmedlemmer og partiledere en grunn til ikke å gi ham opp, sier professor Robert Boatright ved Clark University.

Men han legger til at det mest sannsynlige er at mange republikanere, og også mange rike givere, vil se bort fra Trump og satse på å berge utsatte mandater i Senatet, foruten å planlegge for presidentvalget i 2020.

Burde vært enkelt

For ikke lenge siden mente mange at Republikanerne hadde full kontroll på årets valg etter at de vant flertallet i Representantenes hus i 2010 og i Senatet i 2014.

Etter Barack Obamas to perioder som president burde det i tillegg ha vært til deres fordel at velgerne har en tendens til å gå for endring, ikke minst når Demokratene har en såpass omstridt kandidat som Hillary Clinton.

Men Trumps sensasjonelle seierstog bygd på grunnlag av et proteksjonistisk, xenofobisk og anti-elite-budskap kastet om på alt og fratok partiet muligheten til å bedre forholdet til USAs minoriteter, som er en stadig større andel av USAs velgere.

Ingen minoritetsstøtte

Selv om noen meningsmålinger i det siste har vist at han leder i noen gamle industristater som Ohio med mange forbitrede hvite velgere, har han minimal oppslutning blant minoritetene.

Dersom afroamerikanerne, latinoene og de unge faktisk møter fram for å stemme i tråd med hva de sier til meningsmålingsinstituttene, må Trump ha et uvanlig stort flertall blant hvite velgere for å ha en sjanse til å bli valgt.

Innen partiet betyr nomineringen av Trump at den interne borgerkrigen som raser i det republikanske partiet siden den ultrakonservative Tea Party-bevegelsen oppsto, ikke finner noen løsning med det første.

– Med Trump som kandidaten er det virkelig et bortkastet valgår for republikanerne, sier John Hudak ved Brookings-instituttet.

Følg markedene på DN Investor

Les også:

Asia i dag: Kritisk til EU-forhandlere: - Vis ryggrad!

DNB-sjef Rune Bjerke: - For sterk prisøkning til at den er bærekraftig  

Åtte naboer gikk sammen: La 20 mill. i potten for å stoppe utbyggere dn+  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.