NHO-KONFERANSEN: Det neste året blir tungt, men Nouriel Roubini tror de norske reservene vil dempe fallet i den norske økonomien.

Nouriel Roubini er mest kjent som økonomen som i skremmende detaljer spådde finanskrisen allerede i 2006.

Han talte til en fullsatt sal i Operaen onsdag under NHOs årskonferanse, og det var han tydelig fornøyd med.

- Som liten drømte jeg om å bli operasanger, men så ble jeg altså økonom i stedet. Dette vil derfor trolig bli min første og eneste mulighet til å opptre i et operahus, smilte Roubini.

- Som økonom vet jeg imidlertid at jeg skal holde meg til mine komparative fordeler, og skåner dere for sang, sa Roubini.

Tungt år foran oss
Økonomiske analyser og observasjoner delte han derimot villig vekk.

- Vi har nå den mest alvorlige økonomiske krisen siden depresjonen, og jeg tror ikke det verste er over. Det neste året kommer til å bli tungt, sa Roubini.

Se også:

Han tror blant annet at den amerikanske resesjonen, som startet for et år siden, vil vare i to år. Det betyr at den er tre ganger så lang som de to siste resesjonsperiodene, og mer alvorlig.

Finansmarkedene fortsatt urolige
Flere internasjonale finansmarkeder har hatt en god start på året, Oslo Børs er en av dem.

Roubini tror ikke det betyr at markedene er på vei oppover igjen nå.

- Optimistene tror kanskje det verste er bak oss, men jeg vil være forsiktig. Jeg tror finansmarkedene går en volatil tid i møte.

Roubini mener det fremdeles er stor risiko for de finansielle markedene, til tross for tiltakene som er gjort.

Roubini ser resesjon i store deler av verden, og alvorlig nedsatt veksttakt i land som Kina og India. Norge vil også få det tøft

Her rammes Norge
- Norge er en fundamentalt sterk økonomi, men det er også en åpen økonomi. Norge vil derfor merke finanskrisen på tre områder, sa Roubini:

  • Handelen med utlandet. Den internasjonale finanskrisen svekker etterspørselen etter norske eksportvarer.
  • Prisfall på råvarer. Lavere oljepris er negativt for Norge.
  • Kredittforholdene. Tilgangen på kreditt er en utfordring også i Norge.

- Alle disse forholdene vil føre til en økonomisk oppbremsing også i Norge, men Norges muligheter til å håndtere krisen er bedre enn mange lands, sa Roubini.

Bufferen Oljefondet
Han mener oljefondet er bufferen som vil dempe fallet i Norge.

- Den norske politikken har vært forsiktige i gode tider, derfor er det nå ressurser på lager. Nå kan man bruke ressursene til å jevne ut nedgangen, sier Roubini.

Han mener at selv om krisen er alvorlig og fortsatt vil være det en stund fremover, så er det lys i enden av tunnelen.

- Og det er ikke et møtende tog!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.