Boeing har hatt store problemer med flaggskipet 787 Dreamliner, som også Norwegian flyr på sine langruter.

I 2013 ble en rekke Dreamlinere tatt ut av trafikk etter at det amerikanske luftfartstilsynet (FAA) bestemte at alle amerikanskregistrerte Boeing 787 Dreamliner-fly skulle settes på bakken for sikkerhetssjekk etter batteriproblemer.

Nå har det oppstått et nytt problem:

Etter at et Japan Airlines-fly (JAL) 29. januar i år opplevde at en av de to motorene plutselig sluttet å fungere midt under en flyvning og ikke kunne restartes, krever nå FAA kontrollsjekk av en rekke Dreamlinere.

Problemet er at det oppsto ising i motoren, og det dreier seg om de motorene som er levert av General Electric (GE).

Berører nesten halve flåten

Ifølge FAA berører problemet 176 Dreamlinere fra 29 flyselskaper - rundt 44 prosent av den totale Dreamliner-flåten, skriver The Seattle Times.

Japan Airlines-flyet, som hadde 166 passasjerer ombord, var rundt 90 miles fra Narita-flyplassen i Tokyo da den ene motoren sviktet. Piloten klarte å lande flyet trygt en halvtime senere.

På fly som har denne motortypen på begge vingene kan problemet være katastrofalt hvis motorene skulle svikte samtidig.

Berører ikke Norwegian

GEs talsperson Rick Kennedy har allerede sagt at de skal gjøre arbeid på 40 fly for å hindre ytterligere problemer.

Alle flyselskaper som omfattes av problemene har frist frem til oktober for å få fikset feilen. I mellomtiden må pilotene gjennomgå nye rutiner for isfjerning for å sikre flyet mot motorsvikt.

Å reparere feilen er fort gjort, ifølge Kennedy. Det tar bare 16 timer og man bruker en spesiell type maskin til reparasjonen - uten at man behøver å fjerne selve motoren.

Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian opplyser til DN at de har Rolls Royce-motorer på sine Dreamlinere, og at den pålagte sjekken derfor ikke gjelder Norwegian-flyene.

 

Les også:

Kinesiske Tesla-kloner: - Dette er som dotcom-boblen

Globalt finansnettverk advarer om svindelbølge

Champs-Élysées skal bli gågate en gang i måneden

 

Se på DNtv:

Tårer i øyekroken da Oslos siste videosjappe kom til «the end»
DN møtte triste eiere og kunder på Video Nova på Majorstuen på butikkens siste dag: - En æra er forbi.
02:31
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.