Det skal være slitesterkt, gjerne skreddersøm, back to basics-inspirert, og utstråle at du er i pakt med naturen - både på materialvalg og utseende. Høstens heteste herretrend er basert på jakt, fiske og arbeidsklær.

- Skytterjakka er den nye trenchcoaten og Østmarka er den nye markveien. Ser man på høst/vinter-kolleksjonen fra Comme des Garçons-protege, Junya Watanabe, er den eksempelvis tydelig inspirert av det man kan kalle jakt- og fiske-klær. sier reklamemann og medgründer av klesbutikken Freudian Kicks, Martin Andersen, til D2.no.

I høst skal det altså gå i jakker med skulderpads kjent fra skytterjakker, skinnforsterkninger, tykk canvas, oilskin, rutete skjorter og kamuflasje blandet med sterke farger.

 
Avantgardens evne til å sette ting på dagsorden skal ikke undervurderes. Ifølge Andersen har det japanske merket Comme des Garçons satt seg i en unik trendsetter-posisjon.

- De har kommet seg i en posisjon der de, omtrent uansett hva de gjør, får alle andre til å følge etter. De er alltid i forkant og har klart å oppnå en unik posisjon som trendsettere i begge leire. Både blant de mer gateorienterte og hos de tunge, store, etablerte motehusene, forteller Andersen.

Fjällräven- og Bergans-effekt
Og når det børstes støv av gamle klassikere, drypper det gjerne på klokkeren. Andersen forteller at Filson, et gammelt tradisjonelt amerikansk jakt- og fiskemerke er blitt veldig hot blant trendy motefolk, spesielt etter at Watanabe kopierte mye av stilen.

- Merket har ligget og surret rundt latent lenge blant kjennerne, men ettersom skreddersøm og slitesterke jakt- og arbeidsklær som forbindes med kvalitet er etterspurt, har Filson plutselig blitt veldig riktig nå.

Mats Alver fra Blender Agency og Frogner-butikken Secret Society utdyper, og forteller at den såkalte americana-trenden, som herjer herremoten om dagen, har sitt opphav i Japan.

- På 80-tallet startet japanske firmaer å kjøpe opp gamle amerikanske merkevarer, og siden har mange av disse vært tilgjengelig kun i det japanske markedet. Jakt og outdoor-inspirasjonen, var tydelig i Japan allerede i 2006, og få merker er mer ekte i den sammenheng enn nettopp Filson, forteller Alver.

 
Show don’t tell
Som vanlig kommer avantgarde-moten fra japanske designere. I tillegg til Watanabe representerer også japanske Hiroki Nakamuras Vis Vim den nye tendensen mot natur og autensitet.

Nakamura søker stadig ut i naturen, og har blant annet oppholdt seg hos samer på Finnmarksvidda, i tillegg til besøk i Nepal og Alaska.

- Trendsetterne er selvfølgelig japanerne. VisVim er kanskje mest kjent for å gjort mokasinen hot igjen. De har alltid vært inspirert av urbefolkningers klestradisjoner, og hvordan de forholder seg til naturen og miljøet som så gjenspeiles i materialvalget, forteller Andersen.

 
Subtil økovennlighet
Han mener det interessante med VisVim er hvordan de kommuniserer den økologiske bevisstheten subtilt, og som en selvfølge.

- I motsetning til de store aktørene som skriker om hvor miljøvennlige de er, med miljøstempler og knallgrønne logoer på store merkelapper, snakker ikke VisVim om det.

Men ettersom mainstreamen alltid kopierer undergrunnen, vil dette snart være allemannseie, mener Andersen, og understreker at dette selvsagt er en svært positiv trend.

- Disse merkene er blant det heteste den gatesmarte innovatøren kan bli sett i om dagen, og trenden vil derfor naturligvis straks også plukkes opp av resten av bransjen. Snart er hyllene i alle klesbutikker fulle av outdoor-inspirerte kolleksjoner, og økovennlige klær har blitt standard, sier Andersen.

Les også: Slow fashion i skuddet

(Undertegnede hadde i en tidligere jobb, noen år tilbake, oppdrag for Freudian Kicks.)

 
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.