- Det hjelper lite å si i en jobbintervju-situasjon at du er kreativ, analytisk, engasjert eller motivert hvis du ikke kan komme med gode eksempler som viser hva du faktisk har gjort, sier Terje Eid.

Sammen med Gunn Alme har han skrevet boken "Slik får du jobben du vil ha med Askeladdmetoden" - en praktisk håndbok for alle på jakt etter drømmejobben.

Må skille seg ut
- Du må skille deg ut fra mengden - treffe intervjueren på et aller annet vis. I dag er arbeidsmarkedet så godt at alle får jobb, men alle får ikke drømmejobbene, sier Eid til DN.no.

Terje Eid er underdirektør i Rekrutteringsseksjonen i Utenriksdepartementet (UD) og har også flere års erf#229 med rekruttering fra blant annet SAS-konsernet. Det var her han møtte Gunn Alme, som i dag er Senior HR Manager i Aker Kværner Subsea.

I SAS-konsernet jobbet de i en årrekke med rekruttering, før det ble mest fokus på omstilling og nedbemanning.

- Etter så lang erf#229 med rekruttering av alt fra flyvertinner til tunge ledere og hele leder-team merker man seg jo hvilke kandidater som lykkes og hvilke som mislykkes, og man ser etterhvert fellestrekkene ved dem som skiller seg ut på en positiv

måte. For å si det sånn: Du ryker fort hvis du ikke har et eventyr eller en suksesshistorie å fortelle, sier Eid.

Fortell en suksesshistorie
- Klarer du å vekke rekruttererens nysgjerrighet ved å fortelle spennende historier som viser hvilke evner du har, scorer du høyere. Alle kan sitte og ramse opp egenskapene sine, men veldig få har konkrete eksempler å henge disse egenskapene på, fortsetter han.

- Hva slags eventyr vil dere høre, da?

- Historier om hva du har oppnådd - uavhengig av område. Hadde dere problemer med it-løsningene i bedriften, fortell hva du gjorde for å løse det og hvilke konsekvenser dette fikk. Eller fortell en historie om hvordan du får frem det beste i medarbeiderne dine. Nordmenn sliter nok litt med å fremheve seg selv, men å fortelle hva som er bra med deg, er ikke det samme som å si at alle andre rundt deg er idioter. Rydd opp i ryggsekken din, finn ut hva som er dine mål, hvilke troll du må bekjempe og hvem som er dine gode hjelpere, sier Terje Eid.

Tips oss om andre karrieresaker!

Har du drømmejobben allerede?
Bare ved å ta et skritt tilbake og "rydde opp i ryggsekken", som Eid kaller det, kan man få mange aha-opplevelser.

- Mange finner faktisk ut at de allerede har drømmejobben, men at de bare trenger å gjøre noen småjusteringer for å utvikle seg videre. Andre blir mer bevisst på hvilken jobb de vil passe i, sier Eid.

Boken "Slik får du jobben vil ha med Askeladdmetoden" kom ut for noen få uker siden og er utgitt på Orion Forlag.



1. Forbered deg.
Finn ut så mye du kan om firmaet, deres mål, visjon og verdier.

2. Se bra ut.
Kle deg pent og nøytralt og vær velstelt.

3. Ta kontroll over situasjonen.
Jobb med den mentale forberedelsen, ta deg tid til å fokusere på oppgaven: Intervjuet.

4. Vis interesse og entusiasme.
Vær interessert i det du snakker om i intervjuet, lytt til hva de forteller og bygg videre på det de sier.

5. Vær åpenhjertig.
...men tenk på å holde stilen.

6. Tenk på behovene deres, finn ut hvilke problemer arbeidsgiver skal ha løst.
Når du lytter, prøv å se hva som er deres behov.

7. Avdekk kommunikasjonsstilen deres.
Selv om å kommunisere betyr "å gjøre felles", er det ikke alltid like enkelt å kommunisere i en situasjon hvor rollene ikke er likeverdige.



- Bryte grenser under jobbintervjuet.

- Du kan og vet alt: Selvsikkerhet er vel og bra, men det er stor forskjell på å ha tro på seg selv og overtro på seg selv.

- Tenke deg inn i den nye rollen. Prøver du å late som om du allerede er i den nye rollen, blir de som prøver å bli kjent med deg usikre på hvem du er.

- Komme for sent.

- Snakke for mye. Taushet er gull - også i intervjusituasjonen. Pauser gir deg og din samtalepartner tid til å tenke.

- Vær deg selv på godt - ikke både på godt og vondt.

(Kilde: "Slik får du jobben med Askeladdmetoden")(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.