- Da jeg skulle ut på arbeidmarkedet igjen nå sist, var jeg veldig spent på hvordan markedet ville motta meg etter alt jeg hadde lest de siste årene om førti og ferdig. Men jeg hadde is i magen, var kresen - og plutselig dukket drømmejobben opp og det var napp ved første forsøk. Alderen min var ingen hindring i det hele tatt, tvert imot en fordel, sier 45 år gamle Hilde Ekli.

I dag arbeider hun som ressurskoordinator i it-firmaet Datametrix i Oslo, og stortrives i jobben.

Hilde Ekli er ikke den eneste som har merket at stadig flere arbeidsgivere er på jakt etter kandidater med lang arbeidserf#229, som fortsatt har mange produktive yrkesår foran seg, og er ute av småbarnsfasen.

Fire av fem sjefer rekrutterer etter alder. Men det er ikke de unge nyutdannede kandidatene som er mest attraktive, viser en fersk spørreundersøkelse fra svenske Chef. Heller ikke aldersgruppen 50+ er superpopulær. I stedet er det 41-50-åringene som er hetest på arbeidsmarkedet i dag.

- Mer trygg på meg selv
Tre av ti sjefer foretrekker å ansette medarbeidere mellom 41 og 50 år, mens to av ti helst vil ha noen i alderen 31-40. Bare 1 av 20 vil helst ansette en medarbeider som er under 30 eller over 50 år.

En 45-åring med betydelig yrkeserf#229 etter utdanning, som har rukket å bytte jobb noen ganger og som har de mest intensive "baby-årene" lagt bak seg er "drømmemedarbeideren", ifølge de 575 lederne Chef har spurt. Forutsetningen er at kandidatene ellers har like kvalifikasjoner.

- Jeg er ikke så overrasket. I min alder tror jeg de fleste er mer trygge på seg selv, er mer bevisste på hva de ønsker og har ofte mer eierskap til jobben sin. Jeg måtte gjennom en lang ansettelsesprosess, og fikk inntrykk av at alderen min var et fortrinn. De ønsket seg en stabil medarbeider som ikke har planer om å gå ut i permisjon med det første, og det har ikke jeg, sier Hilde Ekli.

Stein André Haugerud, Proffice
Stein André Haugerud, Proffice (Foto: Pressefoto)

- Alder spiller ingen rolle
En undersøkelse bemanningsselskapet Proffice gjorde før jul ifjor viste at unge norske arbeidstakere drives av karrieredrømmer, korte arbeidsdager og høy lønn - og har dårlig arbeidsmoral. Derfor synes ikke viseadministrerende direktør Stein André Haugerud det er så rart at litt eldre arbeidstakere er mer ettertraktet.

Les mer: - De får sydd sacco-sekker under armene!

- Det er en myte at man er "50 og ferdig". Alder spiller ingen rolle, hvem man ønsker å ansette har med personlighet og innstilling å gjøre, sier Haugerud til DN.no.

- Så lenge kompetansen er riktig, ansetter jeg gjerne en 50-åring i stedet for en yngre medarbeider. De har fortsatt mange år igjen i arbeidslivet, har god arbeidsmoral, lang arbeidslivserf#229, har energien, roen og er mentalt på høyden. Jeg er glad for at den svenske undersøkelsen viser at litt eldre arbeidstakere er så attraktive, dette gjør at vi kan avlive en myte, sier Proffice-sjefen.

Les også: Her er jobbene ingen nordmenn vil ha

- Unge nordmenn tar ikke jobber man blir møkkete på hendene av

- Bortskjemthet sender unge på trygd (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.