Det hadde vært en uvanlig kald og lang vinter i Europa. Oljeprisen hadde krøpet helt opp til 23,63 dollar fatet på markedet i London.

Men mot slutten av mai 1996 faller oljeprisen tilbake igjen - ned mot 19 dollar fatet. Finansminister Sigbjørn Johnsen vet likevel at dersom prisen bare holder seg over 17,70 dollar per fat, blir det 25 milliarder kroner ekstra i statskassen ved utgangen av året.

Men først må han finne ut hva han skal gjøre med fjorårets overskudd. Som den fornuftige og forsiktige hedmarkingen han er går han i banken. Norges Bank.

Johnsen blir den første norske finansministeren som gjør et innskudd i Statens petroleumsfond - et fond som på den tiden bare var en konto i Norges Bank. Han får til og med en kvittering.

På den står det at Finansdepartementet har satt inn 1,98 milliarder kroner. Eller mer nøyaktig, 1.981.128.502 kroner. Og 16 øre.

Enorm vekst
Det første innskuddet ble gjort 31. mai 1996. Nøyaktig på dagen 15 år senere står det mer enn 3.120 milliarder kroner på den samme kontoen.

Alt sammen er plassert i utlandet. Oljefondet er blitt verdens nest største statlige fond. Norge eier en andel i rundt 17.400 aksjeselskaper og obligasjonslån over hele verden. Og i en handlegate i London.

I år vil det koste mer å forvalte fondet enn hele det opprinnelige innskuddet på nærmere to milliarder kroner i 1996.

I tillegg til hovedkontoret i Oslo har fondet idag kontorer i London, New York, Shanghai og Singapore. Mer enn 270 personer fra over 20 nasjoner arbeider hver eneste dag med forvaltningen av den enorme formuen.

Inn i evigheten
Siden oppstarten av selve forvaltningen i 1998 har fondet gitt en årlig netto realavkastning, som er avkastningen fratrukket inflasjon og kostnader, på i overkant av tre prosent.

Målet er at fondet skal vare inn i evigheten. I 2001 ble handlingsregelen innført. Den sier at det over tid ikke skal brukes mer enn realavkastningen av fondet, som er anslått til fire prosent.

Selv om mye har skjedd på de femten årene som er gått siden det første innskuddet, er det i alle fall én ting som er ved det gamle. Sigbjørn Johnsen er tilbake som finansminister.

Underviste 15-åringer
Ifølge Finansdepartementet markerte Johnsen dagen i dag med å undervise om oljefondet hos en 9. klasse på Tranby ungdomsskole i Lier. Der var det nemlig to elever som er nøyaktig like gamle som fondet - de fylte også 15 år i dag.

Og selv om vi har mye penger på bok, minnet finansministeren 15-åringene om at vi heller ikke i fremtiden kan leve av oljefondet alene.

- Vi må innrette oss slik at vi også i fremtiden kan sikre at vi har et godt velferdstilbud i alle livets faser, både til dere som er unge og for de som trenger omsorg som gamle. Det gjør vi først og fremst med vår arbeidskraft. Dette kaller jeg generasjonskontrakten, sa finansministeren til elevene ifølge departementet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.