En pasient skrek av redsel da hun under behandling så en drone sveve utenfor vinduet på det Odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo(UiO). Det skriver studentavisen Universitas.

Reagerer

Fagleder Tore Bjørnland ved fakultetet reagerer på hendelsen.

- Det er ulovlig å filme det som foregår på en avdeling med pasienter. Det strider mot all personvern, sier han til Universitas.

Bjørnland ble tilkalt for å se hva som foregikk. Da filmet dronen fortsatt.

- Den kom flygende foran vinduet igjen, og filmet inn på avdelingen.

Filmet av NRK

Det viste seg at det var NRK Brennpunkt som filmet inn gjennom vinduene.

Universitetet skriver i et brev til NRK at de tar dronefilmingen svært alvorlig.

- Dette er et klart brudd med personvernet til pasienten. De har ikke lov til å filme pasienter, skriver universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe ved Universitetet i Oslo.

Filmet "oversiktsbilder"

NRK Brennpunkt beklager hendelsen. De skal ha ønsket å filme oversiktsbilder av området og hevder at de hadde varslet universitetet om dette.

- Vi ønsket ikke å filme bilder som gikk tett på pasienter. Men det er klart at vi filmer ulike utsnitt når vi gjør slike opptak, sier Odd Isungset, redaktør i Brennpunkt til avisen

"Brudd på god presseskikk"

Presseekspert Svein Brurås ved Høgskolen i Volda sier til Universitas at Brennpunkt kunne blitt felt i PFU for brudd på god presseskkikk.

- NRKs dronefilming er både brudd på god presseskikk og konkrete punkter i Vær Varsom-plakaten. Det er det ikke e tvil om, sier han, og viser til plakatens punkt om at mediene skal oppptre hensynsfullt i den journalistiske arbeidsprosess.

Isungset i Brennpunkt er uenig i å ha brutt god presseskikk.

Les også:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.