Kaffekannene står stilt opp på lang rekke i mesaninen. Det er Statoil Day i flunkende nye Stavanger konserthus, og nær 600 fremmøtte prater i vei om det store temaet: selskapets kostnadskutt.

I et hjørne står tillitsvalgt Per Steinar Stamnes fra Industri Energi. Han kan innkassere en liten seier i de interne kampene: Selskapets innstilling om kaffekutt er lagt til side.

– Vi har fått beskjed fra ledelsen for norsk sokkel at de likevel ikke vil kutte ut gratis kaffe på helikopterterminalene, sier Stamnes.

Smiler og ler

Kaffekuttsaken har skapt adskillig forlystelse på Statoils bekostning de siste ukene. Etter at Stavanger Aftenblad først omtalte saken, kunne DN melde om finansanalytikere som lo av kuttene, som var anslått å spare selskapet for tre millioner kroner.

Konsernsjef Helge Lund har måttet kommentere saken på opptil flere arrangementer i ettertid.

Også under åpningen av Statoil-arrangementet onsdag spøkte Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø med kuttene og lovet fra scenen å drikke så mye kaffe hun kunne, ettersom den var gratis på arrangementet.

Senere, da Lund la ut om selskapets planlagte innsparinger på åtte milliarder kroner årlig fra 2016, viste han spøkefullt til at «ordføreren berørte noen av de mindre kostnadene».

Forsvarer kuttdiskusjon

I pausen mener Lund at det var riktig å diskutere også kaffekutt.

– Jeg er ikke så opptatt av kaffekutt. Jeg er mer opptatt av den underliggende dialogen med våre leverandører, og at vi tar tak der det er virkelig store forbedringer å hente. Samtidig må organisasjonen se etter hvor det er mulig å drive mer effektivt. At man diskuterer ulike ting, må jeg som konsernsjef tillate.

– Men det blir en distraksjon, det er mange som har hengt seg opp i dette?

– Jeg bruker ikke så mye tid på å henge meg opp i distraksjoner. Jeg prøver å konsentrere meg om de tingene som er viktig for oss.

INNKASSERTE SEIER. Sokkeltillitsvalgt Per Steinar Stamnes, Statoil.
INNKASSERTE SEIER. Sokkeltillitsvalgt Per Steinar Stamnes, Statoil. (Foto: Tomas Alf Larsen)
– Du kan score en liten pr-seier ved å love kaffe til oljearbeiderne nå?

– Du får spørre Arne Sigve, jeg er ikke helt sikker på hvor den saken står, sier Lund.

Han snakker om konsern­direktør for norsk sokkel, Arne Sigve Nylund, som står like i nærheten. Nylund mener kaffekuttsaken ble blåst ut av proporsjoner.

– Det var ikke besluttet. Det var bare en diskusjon. Kaffen blir servert til annet er besluttet, sier Nylund nå, og legger til:

– Vi har viktigere ting å jobbe med.

Peanøttene ryker

Tilbake står sokkeltillitsvalgt Per Steinar Stamnes. Han mener kaffesaken er viktig nok, fordi den gir feil signaler til ansatte.

Det var heller ikke det eneste forsøket på å kutte i små velferdsgoder. Stamnes forteller at nøttene er røket fra lunsjbordet på Oseberg-plattformen.

Stamnes mener selskapet heller burde motivere de an­­satte, redusere byråkratiet og ­org­­­an­isere arbeidet mer effektivt.

– For eksempel har skrutiden gått ned offshore, fra 7,5 timer til dagen under integrasjonen med Hydros oljevirksomhet, til 6,5 timer nå, sier Stamnes, som refererer til hvor lenge offshorearbeiderne er ute og utfører arbeidsoppgaver på sine 12-timersvakter i Nordsjøen. Resten går med i prosedyrer og byråkrati.

Ved kaffekannene tapper Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø i koppen med et smil. Hun kaller seg kaffeelsker.

– Det å kutte i kaffen, for et selskap som Statoil, blir helt feil. Å få kaffe på jobben er en grunnleggende rett, sier hun.

– Det var en kar her borte, fra et annet selskap, som sa til meg at de nå skulle begynne å avertere med det i jobbannonsene: Gratis kaffe!

ALVOR. Statoil-sjef Helge Lund mener det var riktig også å diskutere kaffe­kutt. Til venstre Statoils informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr.
ALVOR. Statoil-sjef Helge Lund mener det var riktig også å diskutere kaffe­kutt. Til venstre Statoils informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.