Fredag falt børsene som en følge av Dubai-utløst uro over hele verden.

Les: Rett ned på USA-børsene

Mandag hadde noe av uroen sluppet taket, men spente markedsaktører følger fremdeles utviklingen i Dubai nøye.

Etter å ha steget svakt fra start falt nøkkelindeksene tilbake. En liten halvtime før stengetid snudde de imidlertid på hælen. Ifølge Bloomberg.com og CNBC ble særlig S&P 500 påvirket av at Dubai World skal være i forhandlinger med flere banker om restrukturering av deler av den enorme gjelden.

Les: Dubai World uten statshjelp

Banksektoren og råvarerelaterte aksjer ledet an i børsoppgangen på denne siste handelsdagen i november.

Mye gjeld
Torsdag ble det kjent at Dubai World, som har gjeld på 59 milliarder dollar, har søkt om utsatt betaling av mye av gjelden. Dette førte til fall på børser over hele verden.

Nå er mye av uroen borte.

- Folk er lettet over at Dubai-situasjonen ser ut til å bedres. Det som i forrige uke så ut til å bli en kollaps på 60- 80 milliarder dollar for europeiske banker ser nå ut til å ikke bli så ille, sier Charles Bobrinskoy, nestleder i styret i Ariel Investments, til Bloomberg.com.

Les mer om situasjonen i Dubai her: Dubai World uten statshjelp

Dubai World skal nå være i forhandlinger med flere banker om restruktering av rundt 26 milliarder dollar av gjelden. Usikkerheten omkring gjelden på totalt 59 milliarder dollar kommer nok til å sette sitt preg på børsene også i dagene fremover.

- Denne uken kommer jeg til å holde øynene vidåpne for å følge med hvilke, hvis noen, banker er signifikant eksponerte, sier Dan Cook, senioranalytiker i IG Markets til CNN.Money.

Ifølge CNBC er Citigroup den amerikanske banken med den største andelen i Dubai Worlds gjeld. Aksjen steg 1,23 prosent mandag.

Blandede signaler
De amerikanske børsene var stengt torsdag på grunn av Thanksgiving, og hadde kort åpningstid fredag. Fredagen markerer starten på julehandelen for mange, og kan være en indikator for hvordan handelen blir.

Ifølge Marketwatch er de tidlige signalene fra den amerikanske julehandelen blandede, melder TDN Finans

"Generelt var Black Friday-salgene på linje med våre forventninger og vi tror julesesongen fikk en konkurransedyktig start", skriver Barclays Capital i en oppdatering.

- National Retail Federation sa at salget i høsttakkefesten-helgen var opp 0,5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, men på linje med estimatene ettersom flere mennesker handler, men de handler mindre enn før", sier aksjestrateg Peter Boockvar i Miller Tabak til Marketwatch.

Positivt nytt fra næringslivet
Innkjøpssjefsindeksen for Chicago, den såkalte Chicago PMI-indeksen fra Institute for Supply Management, viser at aktiviteten i næringslivet i Chicago økte i november.

Chicago PMI måler hvordan lederne i både industri og servicebedrifter oppfatter de økonomiske forholdene i regionen. Selv om indeksen er basert på en lokal måling i Chicago-området ser mange investorer og analytikere på indeksen som en god målestokk for utviklingen i hele økonomien

Les: USA: Mer futt i næringslivet

Oljeprisen opp
Råvarerelaterte aksjer bidro også til børsoppgangen på tampen av handelsdagen.

Prisen på den amerikanske WTI-oljen steg med 1,23 dollar mandag, og et fat koster nå 77,19 dollar. Dollaren svekket seg mandag