Den støvtrampende dyrkeren av Woody Guthrie nøyer seg med å betrakte seg selv som musiker, og skriver om sine følelser knyttet til musikken og personene og rammen rundt som fikk ham til å bli en av de ledende tekstforfatterne på 60-tallet.

«Picasso of word», er Dylan blitt kalt for sine ærlige, innsiktsfulle tekster fra rockens barndom.

Bob Dylans memoarer kom i norsk utgave mandag, en dag før den amerikanske utgaven lanseres. Hans Marius Stormoen har oversatt første bind av Bob Dylans «Chronicles».

Klassiske tekster
– Dette er ikke en selvbiografi i vanlig forstand. Den er mer eller mindre blottet for detaljer som angår Dylans helt private sfære, sier Stormoen om den 287-siders boka som er kommet ut på Damm forlag.

Da Dylan-memoarene ble presentert på kultpuben Gloria Flames i Oslo mandag, leste Jan Erik Vold sine oversatte tekster fra sangerens tidlige produksjoner.

Volds frie oversettelser var som en hyllest til popikonet Dylan.

– For meg er Dylans klassiske tekster fra 60-tallet de som framstår som de beste, sier han.

Bohemaktig tilværelse
«Memoarer, del 1» handler for en stor del om Dylans omflakkende tilværelse i sine første år som tekstforfatter og musiker, om hans erf#229er med menneskene, musikken og bøkene.

At Dylan i sterk grad mislikte rampelyset kommer fram en rekke ganger gjennom eksempler fra hans karriere.

”De svære skadedyrene i pressen presenterte meg som et talerør, en talsmann, ja til og med samvittigheten til en hel generasjon, skriver Dylan.

I memoarene nevner han ingenting om en mye omtalt motorsykkelulykke i 1966, da han var mistenkt for å bruke den som et påskudd for å gjemme seg for offentligheten i uker og måneder etterpå. Heller ikke er ekteskapsbruddet i 1977 omtalt i boka.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.