Fra prisene var på det laveste i mars, har eksempelvis ettroms leiligheter i Oslo steget med 16 prosent ved utgangen av 2009, viser en prisoversikt fra Utleiemegleren.

Toroms steg med syv prosent, og treroms med ti prosent i samme periode.

- Vanligvis er utleiemarkedet mer stabilt enn salgsmarkedet. Men finanskrisen førte til et uvanlig år med store svingninger både i pris og utvalg av boliger, sier Geir Skogheim i Utleiemegleren i en pressemelding.

Tidligere ble utleiemarkedet presset ned av det store utbudet av usolgte boliger som heller ble lagt ut i utleiemarkedet.

Nå ved utgangen av året er situasjonen snudd opp ned, med en halvering av antall ledige utleieboliger.

- Stiger i 2010
- Vi har faktisk færre ledige boliger nå enn vi hadde på samme tid i fjor. Utleieprisene følger utvalget, og dermed har prisene gått noe opp og vil fortsette å stige i 2010, sier Skogheim i meldingen.

Flere faktorer kommer til å virke dempende på leieprisene. Mange som ellers ville valgt å kjøpe bolig har i en periode leid i stedet - flere av disse kommer til å kjøpe nå.

Kalkulator: Sjekk hvor mye du kan låne

Byggeboomen ga mange arbeidsinnvandrere som nesten utelukkende leide bolig, og da gjerne i store kollektiv. Mange av disse måtte dra tilbake til hjemlandet i året som gikk.

Samtidig var det mange bedrifter som sa opp leiekontrakter, enten fordi de gikk konkurs, eller fordi de ville spare penger.

- Presset øker
Utleiemegleren tror likevel på større press i utleiemarkedet i 2010.

Kalkulator: Sjekk hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt

- Når økonomien bedrer seg vil bedrifter leie boliger igjen og arbeidsinnvandrerne vende tilbake. Med økt innflytning til storbyene og stadig befolkningsvekst, vil presset på utleiemarkedet øke i løpet av neste år, sier Skogheim.

Utleiemegleren forvalter rundt 6.400 utleieboliger.

Kalkulator: Slik blir din økonomi i 2010 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.