Norsk oljeservicebedrifter kan ikke klage over at de både har for mye å gjøre, og at oljeselskapene velger utenlandske leverandører.

Den norske oljeservicegründeren Ståle Kyllingstad kritiserer Statoil etter at sørkoreanske verft er blitt tildelt kontrakter på flere titall milliarder kroner.

Han peker på at sørkoreanske verft har mindre erf#229 med norsk sokkel enn norske aktører og at det er fare for kostnadsoverskridelser.

Det må han få lov til å mene. Som styreleder for avdelingen olje og gass i arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri, er det vel også hans jobb å mene det. Det er heller ikke utelukket at han får rett. Store kostnadsoverskridelser er ikke noe nytt når det gjelder bygging av oljeinstallasjoner. Det vet Statoil alt om.

Det er dyrt å kjøpe billig. Men det er mye verre å kjøpe dyrt bare fordi det er norsk

Men selv med større fare for kostnadssprekker, kan det være verd å velge utenlandske tilbydere. Ifølge Statoil har norske anbud vært ti til 30 prosent og 50–70 prosent dyrere enn utenlandske.

Når prisforskjellene begynner å bli så store, er det ikke underlig at Statoil velger bort norske leverandører. Det går, som sentralbanksjef Øystein Olsen minnet om i forrige uke, en grense for hvilket kostnadsnivå det er mulig å leve med.

Hittil har den særnorske lønnsveksten og den sterke kronekursen først og fremst vært en hodepine for tradisjonell eksportindustri. Mens leverandørindustrien har ekspandert, er den blitt bygget ned. Suksessen til de sørkoreanske verftene kan være et tegn på at også denne delen av industrien er i ferd med å få det tyngre.

Det verste man kan gjøre er imidlertid å bruke Statoil som redskap for å støtte leverandørindustrien. Det er å lure seg selv. «Det er dyrt å kjøpe billig,» advarer Kyllingstad. Men det er mye verre å kjøpe dyrt bare fordi det er norsk.

Det eneste som skaper velstand på lang sikt, er konkurransedyktige bedrifter. Og den eneste måten å bli konkurransedyktig på er å bli utsatt for hard konkurranse.

Kyllingstad har selv klaget høylytt i DN over kapasitetsproblemene i den norske leverandørindustrien. Da kan han ikke samtidig være forbauset over at Statoil jobber målrettet med å få flere leverandører inn på norsk sokkel.

Dersom Kyllingstad vil ha flere oppdrag, må han slutte å klage og levere bedre anbud.

Les også: En sterk krone
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.