De tre nøkkelindeksene falt alle fra start, også Dow Jones, som var den eneste indeksen som så vidt klarte å berge plussen igår. Utover handelsdagen falt indeksene dypere, og ved handelsdagens slutt var nedgangen tett på ett prosent.

Det var tre hovedbekymringer som drev markedet nedover. Oljeprisen falt kraftig, Japan har økt varselnivået til det høyeste etter atomkraftproblemene i kjølvannet av jordskjelvet, samt at aluminiumsselskapet Alcoa skuffet markedet med sine resultater for første kvartal.

- Vi har en veldig vanskelig situasjon i Japan, sier aksjemegler Andreas Lipkow hos MWB i Frankfurt til Bloomberg etter at myndighetene økte varselnivået.

Les også: Atomulykken på samme nivå som Tsjernobyl

Nå rundt en måned etter jordskjelvet tyder alt på at konsekvensene for økonomien blir store.

- Skaden på økonomien kan bli større enn vi først ventet, sa Japans finansminister Kaoru Yosano journalister på tirsdag.

- I tillegg til forstyrrelser i verdikjeden har vi den økte alvorlighetsgraden knyttet til atomkraftverket, sa han med referanse til Fukushima-kraftverket.

Alcoa offentligjorde sine resultater etter at markedet stengte mandag kveld. Selv om selskapet kunne vise til en omsetning som steg 22 prosent fra samme kvartal i fjor, var det ikke nok for et marked som hadde større forventninger enn som så. Alcoa-aksjen falt dermed 6,0 prosent til 16,71 dollar.

Skyr risiko
- Investorene er mer risikoaverse, sier Madelynn Matlock hos Huntington Asset Advisors til Bloomberg News.

- Hver gang de nevner ordet stråling så resulterer det i at du skremmer folk. Jeg tror ikke det er noen illusjoner om at Japan ikke er en av de mest alvorlige atomkraftulykkene vi har sett. I tillegg er resultatsesongen i gang her. Alcoa skuffet investorene. Vi forventer at alle skal gjøre det litt bedre enn estimatene. Det betyr at det er en dobbeltskuffelse om du ikke møter estimatene.

Metallselskapet Freeport-McMoRan Copper & Gold falt 3,1 prosent til 53,7 dollar fordi kobberprisene faller på investorenes spekulasjoner om at kobber vil være en mindre trygg havn fremover.

Før dagens nedtur har den brede S&P 500-indeksen falt 0,8 prosent i løpet av de siste tre handelsdagene.

Ved handelsslutt klokken 22.00 norsk tid så det slik ut på Wall Street: