Offshoring er den nye trenden blant vestens bedrifter.

Kort forklart betyr det at selskaper flytter deler av virksomheten til lavkostland som India eller Polen, enten ved å opprette egne avdelinger eller å benytte tjenesteleverandører.

Kraftig trend
EDB Business Partner og Itera er blant norske selskaper som vurderer mulighetene for å sette ut deler av virksomheten til land som India, Sri Lanka og i Baltikum. Dette kommer til dels etter press fra kunder.

Kunder og aksjonærer krever i stadig større grad at norske selskaper gjør seg mer konkurransedyktige gjennom billig drift i lavkostland. Alternativet er at kundene selv hopper over det norske leddet og henvender seg direkte til erfarne outsourcingselskaper, for eksempel i India.

- Vi orienterer oss i markedet og ser på hvordan det kan passe for oss å sette ut noen oppgaver til lavkostland, sier Itera-sjef Arne Mjøs til dn.no.

Itera vil foreta strategiske vurderinger av dette i år, mens en endelig beslutning og eventuell flytting kommer i 2005. Initiativet kommer som følge av at den sterke outsourcingtrenden, samt at kunder etterspør det.

Tap av arbeidsplasser
Mens offshoring i USA er blitt valgkamptema på grunn av de mange arbeidsplassene som forsvinner ut av landet, er det foreløpig lite politisk blest rundt temaet i Norge.

I England ble det i vår oppfordret til boikott av flere kjente selskaper som flytter ut oppgaver til lavkostland.

- Det blir alltid litt diskusjon rundt dette, men foreløpig ikke i stor skala her hjemme. Men noen av våre søsterorganisasjoner i EU ser på dette som en reell trusel, sier generalsekretær i bransjeorganisasjonen IKT-Norge, Per Morten Hoff, til dn.no.

Økende trend
Ifølge analyseselskapet Gartner Group vil 25 prosent av vestlige it-jobber være plassert hos lavkostland i Baltikum og Østen innen 2007 / 2008. Veksten er formidabel, ifølge en fersk undersøkelse fra Gartner.

Det behøver ikke være så fjernt som India, men offshoring til Polen, Russland eller Romania kan gi store besparelser.

- Vi så tidligere at det var produsksjonsselskaper, som Jordan, som satte ut driften. Nå er trenden også kommet til it, men dette er en mer krevende form for outsourcing, sier Hoff i IKT-Norge til dn.no.

Venter på hverandre
Det er få norske it-selskaper som har benyttet seg av kompetanse i lavkostland.

- Vi ser at det er i en tidlig fase, men veldig mange ser på det. Får man gode caser er det nok lettere å følge etter, sier Hoff.

EDB Business Partner er også nysgjerrig på India og hva som skjer der.

- Dette er en type trend som vi overvåker. Vi følger med på hva som skjer i Asia og i forhold til et utvidet EU, sier Reidar Gjærum, konserndirektør for kommunikasjon og markedsføring i EDB.

EDB ser ikke noe påtrengende behov for å ty til lavkostland nå, men ser på dette som en viktig trend å følge med på.

Dette er et knippe norsk-relaterte selskaper som har satt ut deler av driften til lavkostland:

Braathens
SAS
Wilh. Willhelmsen
Aker Kværner
Nera
Skattedirektoratet
Accenture
TDC
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.