Midt i en tøff runde sykdomsbehandling åpner EAT-gründer Gunhild A. Stordalen årets EAT-forum. Kongelige, kjendiser, politikere og næringslivstopper kommer også til konferansen i Stockholm.

Stordalen lider av den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerodermi. Den siste tiden har hun gjennomgått en ny runde med cellegiftbehandling, men målet har vært å stille opp på EAT-forum til uka:

– Jeg gleder meg veldig til disse to dagene, spesielt fordi vi i år skal lansere en rekke banebrytende prosjekter, sier Stordalen til NTB.

Gjennom den tøffe tiden har arbeidet med EAT drevet henne fremover:

– Det har vært en stor hjelp å ha noe som er større enn meg selv.

Drahjelp

Stordalen har store forventninger til årets konferanse:

– Byer, næringsliv, kokker og forskning er viktige stikkord. Jeg tror at de 500 delegatene fra 35 land, noen av verdens smarteste hoder innen forskning, næringsliv og politikk, nå er klare for handling. Å redesigne det globale matsystemet for å sikre sunn, bærekraftig mat til en voksende befolkning er et av verdens største og viktigste gruppearbeid akkurat nå.

Hun har fått kongelig drahjelp i tillegg. Både kronprinsesse Mette-Marit og kronprinsesse Victoria bidrar i år. I tillegg vil nok kokkeguru og matrevolusjonist Jamie Oliver skaffe mye oppmerksomhet. Ifølge EAT er det i år påmeldt dobbelt så mange pressefolk fra hele verden som i fjor.

Høie på plass

EAT-konferansen skal finne løsninger for økt bærekraft i matproduksjon og verdens matsystemer, økt matsikkerhet og sunt kosthold. Ifølge Stordalen kan halvparten av verdens befolkning klassifiseres som feilernærte, om man regner med alle som får for lite, for mye eller feil mat. Tiltak for å gjøre noe med dette er i gang i Norge, og en av dem som skal til Stockholm er helse- og omsorgsminister Bent Høie (H):

– EAT har skapt en viktig møteplass som jeg er glad for å være en del av. Mye av arbeidet som er viktig for folkehelsen og bærekraft skjer ikke i helsesektoren eller i offentlig sektor. Derfor må vi gjøre jobben sammen. På tvers av næringer, sier han.

Høie fikk nylig konkrete tiltaksforslag fra en næringsgruppe som skal bedre kostholdet i befolkningen. De er i gang med tiltak for å redusere salt og mettet fet, nå kommer tiltak for å redusere sukker i kostholdet.

Radiovert

Stordalen fikk tidligere i år Frederikke-prisen for innsatsen i EAT og for sin åpenhet om sykdommen. Hun valgte å bruke prispengene til å invitere Etiopiske sanitetskvinner til EAT-forum.

Oppmerksomheten har vært stor de siste månedene og Stordalen har denne uka stilt opp som gjestevert for Sveriges Radios populære radioprogram «Sommar i P1», i en sending som går på lufta 28. juni.

For å kunne klare oppgavene den siste tiden har hun satt behandlingen litt på vent, men onsdag, dagen etter konferansen, reiser hun tilbake til sykehuset i Amsterdam for å fortsette behandlingen. Ektemannen Petter har uttalt til TV 2 at det blir fem uker med ny stamcelletransplantasjon, med cellegift og alt det som hører med.

Etter planen skal hun være tilbake i rampelyset i september. Da har hun takket ja til å komme når Norges største landbruksmesse, Dyrsku'n, fyller 150 år.

 

Les også: I september gir Petter Stordalen bort én million

Trump om norske skoleresultater: - Norge er kjempebra!

- Jeg løper fordi det gjør meg i stand til å reise mye, gå i alle middagene, jobbe så hardt


Se DNtv:

Kan du komme i form på elsykkel?

Kan man komme i form på en elsykkel?
Episode 1: Formsjekk. DN skal følge Kim Finseth (31) gjennom ett år med trening på elsykkel. Målet er Birkebeinerrittet 2017.
03:32
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.