På fem dager har aksjen til det amerikanske selskapet Lakeland Industries steget med over 130 prosent på New York-børsen. Lakeland produserer beskyttelsesdrakter for industri og helsevesen, og opplever en voldsom etterspørsel. I september varslet selskapet at det ville utvide produksjonen etter å ha fått en ordre på 160.000 drakter fra amerikanske myndigheter. Det har også laget draktene som brukes av Leger uten Grenser i de Ebola-rammede områdene.

Det var 8. august i år at verdens helseorganisasjon erklærte Ebolautbruddet i Afrika som en internasjonal krise.

– En koordinert internasjonal reaksjon er nødvendig for å stoppe- og slå tilbake den internasjonale spredningen av ebolaviruset, heter det i en uttalelse fra WHO.

Flere trekker nå paralleller til Sars-utbruddet i Asia i 2003. Analytiker Marvin Barth hos Barclays sier til Telegraph at effekten på markedene den gang var kortvarig, men likevel merkbar, med et markant fall i salg av varer og tjenester og reiser - og en nedtur på den kinesiske børsen.

Han sier sannsynligheten for at Ebola kan gi en slik effekt «har blitt så stor at den ikke lenger kan ignoreres»


Nedtur for reiseliv

Lakeland Industries er ett av få selskaper som opplever en kursoppgang etter det dramatiske Ebolautrbuddet. Både cruiseselskaper og flyselskaper har opplevd kursfall. Carnival Corporation har falt nær 10 prosent de siste fem dagene. Selskapet varslet torsdag at det legger om to ruter som normalt ville stoppe i flere vestafrikanske land.
Royal Caribbean Cruises Ltd. har falt 12 prosent. Selskapet har ingen ruter som stopper i vestafrikanske land.

Nedturen for flere flyselskaper knyttes også til Ebolautbruddet.

- Selv om Ebola-utbruddet ikke har hatt noen finansiell konsekvens for flyselskapene til nå, så er det mulig å se for seg en situasjon der utbruddet kommer ut av kontroll, sier analytiker Tony Shepard til Financial Times

Flere av selskapene som driver forskning på en mulig Ebola-vaksine har opplevd kraftig opptur og deretter nedtur på børsene de siste dagene. Tekmira Pharmaceuticals Corp er opp 24 prosent siste fire ukene, men har falt 11 prosent de siste fem dagene.
 

«Krisescenario»

Mens vestlige selskaper opplever små kursutslag, er konsekvensen dramatisk for landene som nå er rammet av epidemien.

Onsdag uttalte verdensbanken at konsekvensene av Ebola-utbruddet allerede er alvorlige i de tre landene som er hardest rammet.

- Ebola har potensial til å påføre massive kostnader på Guinea, Liberia, Sierra Leone og nabolandene i Vest-Afrika. Verdenssamfunnet må finne måter å komme forbi hindringene på, og få inn flere leger. Det blir katastrofalt om dette blir en regional krise, sa Verdensbankens president Jim Yong Kim tordag.

Han la samtidig frem en rapport som viser hvordan utbruddet kan slå ut på økonomien i landene. Et «Worst case scenario» ser ifølge Verdensbanken slik ut:

  • Guineas vekst kan bli redusert med 2,3 prosentpoeng neste år.
  • Sierra Leones vekst kan bli redusert med 8,9 prosentpoeng.
  • Liberia kan oppleve en nedgang i veksten på 11,7 prosentpoeng.

Verdensbanken skriver at Ebolaepidemien, om den ikke stanses, kan koste regionen 32,6 milliarder dollar i 2014 og 2015. Resultatet vil bli langt høyere fattigdom.

Les også:
Nobels balansepris
Finland mister topprating

Se Thorbjørn Jagland kunngjøre vinnerne av Nobelprisen.
00:00
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.