Draghi holdt onsdag en pressekonferansen i forbindelse med rentemøtet i Den europeiske sentralbanken i Frankfurt.

Ifølge nyhetsbyrået AP ropte en kvinnelig aktivist «stopp ECBs diktatur» gjentatte ganger da hun avbrøt pressekonferansen (se bildeserie nederst i saken).

Ifølge flere internasjonale nyhetsbyrå representerer kvinnen den radikale feminist-aktivistgruppen Femen International.

På Twitter tar aktivistgruppen ansvar for avbrytelsen.

«For de som ikke fulgte med på TV-sendingen, spratt det så en ung dame opp på bordet til ESB-sjef Mario Draghi. Hun helte en kasse konfetti over ham, mens hun samtidig ropte «End ECB dictatorship» gjentatte ganger. Rekordlave renter kan gjøre mange forbannet…», skriver sjeføkonom Øystein Dørum i en oppdatering fra DNB Markets onsdag.

Draghi kom tilbake til scenen noen minutter etter opptrinnet og fortsatte på de forberedte åpningskommentarene.

«Da Draghi kom tilbake, var han like flegmatisk som før», legger Dørum til.

ECB holdt rentene uendret på onsdagens møte. Styringsrenten holdes dermed på 0,05 prosent, den marginale innskuddsrenten i sentralbanken holdes på -0,20 prosent, mens sentralbankens marginale utlånsrente holdes på 0,30 prosent.

(Saken fortsetter under bildeserien og videoen).

Her blir sentralbanksjefen angrepet
Sjef for Den europeiske sentralbanken (ESB), Mario Draghi, ble forstyrret av en aktivist under en pressekonferanse i Frankfurt.
00:28
Publisert:
 

«Planlagt», ikke «ventet»

På pressekonferansen gjentok Draghi at sentralbankens verdipapirkjøp vil fortsette frem til de ser en varig gjeninnhenting i inflasjonen.

- Fokuset fremover vil være på implementering av pengepolitikken, sa Draghi, ifølge TDN Finans.

Videre sa Draghi at utsiktene til veksten fortsatt er på nedsiden, men at risikoen har blitt mer balansert i lys av de seneste pengepolitiske tiltakene og utviklingen i oljeprisen.

Han sa også at det er sterkt signal at sentralbanken velger å bruke formuleringen «planlagt» (intended) og ikke «ventet» (expected) rundt avslutningen av verdipapirkjøpprogrammet i september 2016. I mars i år startet sentralbanken månedlige oppkjøp av verdipapir for 60 milliarder euro.

- Når jeg bruker ordet «intended» i stedet for «expected» er det et sterkt signal, svarer Draghi på spørsmål om det er aktuelt å avslutte verdipapirkjøpene tidligere enn september 2016. Han viser til sin tale:

«Kjøpene er planlagt å løpe frem til slutten av september 2016, i alle tilfeller, eller frem til vi ser en varig endring i inflasjonsbanen som er konsistent med vårt mål om en inflasjonstakt på nær, men under, to prosent», heter det i Draghis manuskript.

- Jeg er ganske overrasket over hvor mye oppmerksom en tidlig avslutning av programmet får siden vi akkurat har startet, sier Draghi.

Aning mer oppstemt

«Gjennomgangen av den økonomiske situasjonen var omtrent som tidligere, men kanskje en aning mer oppstemt. Svakere euro vil hjelpe konkurranseevnen og dermed eksporten, en lavere oljepris øker kjøpekraften og dermed etterspørselen. Politikken virker. Veksten er gradvis på vei opp, og vil etter hvert bli bredere basert. Vekstbildet er blitt mer balansert», kommenterer DNBs sjeføkonom Øystein Dørum i oppdateringen.

«Som jeg skrev i dagens morgenrapport ble dette – sett bort fra den unge damens intervensjon i begynnelsen av pressekonferansen – en begivenhetsløs begivenhet», legger Dørum til.

Les også:

- Det er det man har ventet på

NHH-professorer tjente rått på millionlån med 80 prosent rente

Her stiger boligprisene mer enn i Oslo  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.