Torsdag klokken 13.45 legger den europeiske sentralbanken ECB frem sin rentebeslutning. Tre kvarter senere holder sentralbanksjef Mario Draghi pressekonferanse.

- Dagens rentemøte i ECBs kan bli relativt spennende og det er potensiale for markedsreaksjoner, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i meglerhusets morgenrapport torsdag.

Bruce viser til at hverken konsensus eller Nordea Markets venter endringer fra ECB torsdag. Likevel kan Draghis uttalelser føre til markedsbevegelser, mener han.

Venter at Draghi vil avvise rykter

I oktober har det nemlig gått rykter om at ECB vil trappe ned sine obligasjonskjøp, de såkalte kvantitative lettelsene

(Se faktaboks). Disse ryktene har ført til en oppgang i lange renter den siste tiden.

Bruce venter at Draghi vil avvise ryktene torsdag, og at det vil føre til en reversering av renteoppgangen.

- Snarere tror vi Draghi vil vektlegge muligheten for å videreføre oppkjøpsprogrammet som foreløpig skal gå til i mars, skriver han.

Sjefanalytikeren tror imidlertid at ECB ikke vil beslutte å forlenge obligasjonskjøpene før ved sitt rentemøte i desember.

Fire av 19 økonomer spurt av Reuters, venter at ECB vil kunngjøre en forlengelse av sine verdipapirkjøp utover mars 2017.

- Veksten tar seg sakte opp

Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets viser til at det ikke er lenge siden ECBs siste rentemøte, og at det ikke har vært betydelig endringer i nøkkeltallene fra eurosonen siden dette.

- Veksten tar seg sakte opp, men forblir svak. Det tilsier at den ekspansive pengepolitikken til ECB vil fortsette i lang tid, skriver hun i morgenrapporten til DNB Markets torsdag.

Ved sitt forrige rentemøte i september, besluttet ECB å ikke gjøre endringer i sine nøkkelrenter. Samtidig kunngjorde sentralbanken at den fastholdt verdipapiroppkjøpsprogrammet til utgangen av mars 2017 eller lenger «dersom nødvendig».

Tror det er for tidlig

Strøm Fjære peker på at meglerhuset tror ECB vil fortsette å kjøpe verdipapirer etter mars 2017, men at sentralbanken vil trappe ned kjøpene gradvis fra april.

Men også DNB Markets tror det er for tidlig å vente at dette vil annonseres torsdag.

Handelsbanken Capital Markets skriver i sin morgenrapport at det kan tenkes at ECB enten på dette eller neste møte vil annonsere at de utvider horisonten for sine verdipapirkjøp utover mars neste år.

Følg markedet med DN Investor

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Trump: - Jeg vil holde dere på pinebenken
Trump ville ikke love å anerkjenne valgresultatet. - Det får vi se på når tiden kommer, sa Trump i den tredje og siste presidentduellen med demokratenes Hillary Clinton.
00:52
Publisert:

 
Se og hør replikkene: Slik argumenterte Trump i den siste presidentdebatten
Slik argumenterte Trump i den siste presidentdebatten med Hillary Clinton.
00:37
Publisert: