Den europeiske sentralbanken (ECB) holder nøkkelrentene i ro, opplyser den torsdag. Rentene ble sist gang kuttet ved sentralbankens rentemøte i mars.

Det var ikke ventet at ECB ville gjøre endringer i rentene ved dette møtet, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

  • Sentralbankens styringsrente holdes dermed uendret på null prosent. Styringsrenten er renten på sentralbankens ordinære refinansieringsoperasjoner, som er likviditetslån med en ukes varighet til bankene.
  • Innskuddsrenten, som bankene får for innskudd over natten i sentralbanken, holdes uendret på minus 0,4 prosent.
  • Utlånsrenten, som bankene betaler for lån over natten fra sentralbanken, holdes uendret på 0,25 prosent.

Venter lave renter i lang tid

Samtidig opplyses det at det heller ikke gjøres endringer i ECBs obligasjonskjøp. ECB fastholder sitt verdipapirkjøpsprogram på 80 milliarder euro per måned frem til utgangen av mars 2017 eller lenger dersom nødvendig, heter det i meldingen fra sentralbanken.

- Det fastholdes at ECBs nøkkelrenter vil forbli på dagens nivåer eller lavere i lang tid fremover, lengre enn horisonten for obligasjonsoppkjøpene, heter det i pressemeldingen.

Euroen har blitt noe styrket mot dollaren i løpet av dagen. En euro koster nå 1,1297 dollar, mot 1,1240 torsdag morgen.

Klokken 14.30 vil sentralbanksjef Mario Draghi i ECB holde pressekonferanse.

- Vil kunne gi høyere renter og sterkere euro

Det store spørsmålet til dagens rentebeslutning var om sentralbanksjef Mario Draghi ville annonsere en utvidelse av obligasjonskjøpene utover mars 2017, mener sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Utviklingen i eurosonen ser ut til å være i tråd med ECBs anslag, ifølge ham.

- Men en betydelig andel av analytikerne venter det, så dersom det ikke kommer, vil det kunne gi noe høyere renter og sterkere euro. Det vil nok Draghi forsøke å unngå og han kan hinte i retning av at det kommer lettelser i fjerde kvartal, skriver Bruce i dagens morgenrapport fra meglerhuset.

Følg markedene med DN Investor

- Anbefalt fra DNtv:

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:
 

Bruker tacos mot Trump
Da en Trump-støttespiller advarte mot meksikanske taco-boder på hvert gatehjørne, ble det fart i presidentkandidat Gary Johnsons tilhengere.
01:38
Publisert:

Ny episode av DN-podkast: Vil delingsøkonomien føre til at bedriftene forsvinner?

 

Vi vil gjerne høre fra deg! Hva synes du om finansredaksjonen? Gi oss tilbakemelding: mre@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.