Mandag var 350 mennesker bekreftet omkommet og over 2.000 såret. President Rafael Correa sier til Reuters at han frykter enda høyere dødstall etter skjelvet, som hadde en styrke på 7,8.

Innenriksminister Cesar Navas sa mandag til TV-stasjonen Teleamazonas at arbeidet med å søke etter flere overlevende i ruinene av de mange sammenraste bygningene, fortsetter, men at det begynner å bli en kamp mot klokka.

Ifølge Spanias Røde Kors har opp mot 100.000 mennesker behov for hjelp etter å ha mistet hjemmene sine.

- Gjenoppbyggingen vil koste milliarder av dollar, sa Correa under en befaring i byen Portoviejo mandag, der han snakket med innbyggere i den ødelagte byen.

Norge har bidratt med 15 millioner kroner til nødhjelp via Caritas og Røde Kors, opplyste Utenriksdepartementet mandag.

Bor utendørs

I strandbyen Pedernales har overlevende sovet på madrasser og sitter på plaststoler utenfor sine egne hjem som ble lagt i grus. Soldater og politi patruljerer i gatene nattetid mens redningsarbeidere fortsetter å gjennomsøke ruinene.

Byens stadion ble tatt i bruk som overnattingsplass for innbyggere som slo opp telt der, og hjelpearbeidere delte ut vann, mat og tepper. Hjelpearbeidere behandlet på stadionet også dem som var blitt lettere skadd i skjelvet, mens de som hadde alvorligere skader, ble sendt til sykehus. Døde mennesker ble også plassert på stadionet i mellomtiden.

Økonomi i grus

For Ecuadors økonomi er jordskjelvet dårlig nytt. Landet sliter allerede med prognoser som tilsier nullvekst i år, delvis på grunn av fallende inntekter fra landets oljeproduksjon. Landets største raffineri i Esmeraldas ble stengt, selv om det ikke var blitt påført større skader i skjelvet. Landets eksport av bananer, blomster, kakaobønner og fisk kan bli rammet fordi veier er ødelagt og det oppstår forsinkelser i havnebyene.

Ecuador er i mindre stand til å komme seg på beina etter jordskjelv enn Chile lenger sør på kontinentet, som under 2010-skjelvet ble påført skader til en verdi av 30 milliarder dollar, påpeker risikoanalytiker Michael Henderson i Maplecroft. Fallende oljepriser demper den øvrige økonomiske aktiviteten i Ecuador, forklarer han.

- Men det totale skadeomfanget regnet i dollar kan bli en del lavere enn det var i Chile, delvis fordi skjelvet ikke var like kraftig og delvis fordi Ecuador er et mye fattigere land, sier han.

Plyndring

Væpnede menn har angrepet og ranet to lastebiler som fraktet vann, klær og andre nødvendige varer på vei fra Guayaquil til Pedernales, ifølge myndighetene.

Midt i Portoviejo inntok folk ødelagte bygninger for å forsyne seg med det de kunne finne av verdi. Alt fra ledninger og vindusrammer til mat ble tatt.

- Jeg må benytte muligheten som denne grusomme tragedien har skapt. Jeg trenger penger til å kjøpe mat. Det finnes ikke vann, ikke lys, og huset mitt ble ødelagt, sier 40 år gamle Jorge Espinel, som er ansatt i gjenvinningsindustrien.

Presidentvalg

Neste år er det presidentvalg i Ecuador, og måten myndighetene håndterer katastrofen på nå, kan påvirke folks oppfatning av hvilken vei valget kan bære. Så langt ser responsen ut til å ha vært relativt rask. Visepresident Jorge Glas var på plass i jordskjelvsonen etter bare noen timer, mens president Rafael Correa dro direkte til de berørte områdene fra et besøk i Vatikanet i Roma.

Overlevende har imidlertid klaget over mangel på elektrisitet og forsyninger, og det er fortsatt områder der hjelpen ikke har kommet fram. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.