Bakgrunnen for saken er at ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN har tildelt Snowden Ossietzky-prisen for 2016 for hans innsats for ytringsfriheten.

Prisen skal utdeles i Oslo 18. november 2016, og Edward Snowden har et sterkt ønske om å komme til Norge for å motta prisen personlig, opplyser Advokatfirmaet Schjødt til NTB.

«Advokatfirmaet Schjødt har fått i oppdrag å tilrettelegge rettslig for at Snowden kan reise trygt til Norge for å motta prisen, uten å risikere utlevering til USA. Vi har i denne forbindelse på vegne av Edward Snowden tatt ut stevning mot staten ved Justisdepartementet. Norsk PEN ved styreleder William Nygaard har trådt inn i saken som partshjelper», skriver advokatfirmaet.

«Snowdens påståtte lovbrudd består i å ha varslet om masseovervåking i regi av det amerikanske etterretningsbyrået NSA. Hans handlinger er klart av politisk karakter, og det er da klart etter den norske utleveringsloven og internasjonal rett at han ikke kan utleveres til USA», heter det videre.

Snowden og Norsk PEN er representert av Schjødt-advokatene Halvard Helle og Emanuel Feinberg.

Risikerer livstid

Snowden risikerer livsvarig fengsel i USA for spionasje og lever i eksil i Russland. I fjor høst ble Snowden tildelt den prestisjetunge Bjørnsonprisen, men han kunne ikke være til stede fordi norske myndigheter ikke kunne garantere for hans sikkerhet.

I avgjørelsen bak Ossietzky-prisen påpekes det at Snowden har forsaket privatliv og karriere for å varsle om amerikanske myndigheters overvåkingsvirksomhet av internasjonal tele- og datatrafikk.

Følg markedet på DN Investor

Les også:  Svakere enn ventet for Norwegian

Legger ned ingeniøravdeling i Stavanger

Kilder: Volkswagen tilbyr seg å kjøpe tilbake 500.000 biler

Se DNtv:
Nordlys sett fra verdensrommet
Det ser allerede vakkert ut fra bakkenivå, men nordlyset er også et spektakulært skue når det filmes fra verdensrommet. Det er NASA som har lagt ut video av fenomenet i sammenheng med at de lanserer en ny tv-kanal som skal vise ekstra skarpe bilder.
00:42
Publisert:

Har du fått med deg denne?  Se Tesla-gründeren bli målløs etter spørsmål om Norge
Tesla-Gründer Elon Musk blir målløs da han blir spurt om produksjonen kan flyttes til Norge: «Em...the... em...the, the, yeah he...»
Selv om norsk kraft skulle være renest i verden, har Elon Musk tydeligvis andre grunner til å tvile på om det er lurt å produsere elbil Norge.
00:45
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Jus" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Norge" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Edward_Snowden" relevance="0.4"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.