Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier at han ikke vil blande seg i om varsleren Edward Snowden skal få komme til Norge for å motta Bjørnson-prisen.

Tirsdag ble det klart at den amerikanske spionasjesiktede varsleren Edward Snowden får årets Bjørnson-pris. Kort tid etterpå var debatten om hvorvidt han kan få komme til Norge i gang.

– Snowden selv vil komme. Hvis han får garanti om at han kan ferdes fritt til Norge, sier president i Bjørnson-akademiet, Hege Newth Nouri til Dagsavisen.

En slik garanti vil justisminister Anders Anundsen foreløpig ikke gi, og sier at det er UDI og påtalemyndigheten som må vurdere innreisen og eventuell utlevering.

– Jeg vil ikke ta over saksbehandling for enkeltsaker. Denne saken vil bli behandlet på lik linje med alle andre saker av samme type, sier Anundsen.

Nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell, er klar på at Norge må sørge for at Snowden kan få komme og motta prisen.

– Jeg forventer at regjeringen ikke lar sin eventuelle uenighet med Snowden eller deres forsiktighet overfor USA, overstyre, sier Solhjell.

Høyres Michael Tetzschner (H), har tidligere sagt at dersom Snowden kommer til Norge, bør han pågripes og utleveres til USA. Han sier til Dagsavisen at han ikke har endret oppfatning.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Edward Snowden får Bjørnson-prisen

 
Snowden ber om asyl i Sveits

Snowden vurderer en retur til USA