Lørdag mottar han den prestisjetunge Bjørnsonprisen for sitt arbeid for personvernet og for å rette et kritisk søkelys mot staters overvåking av sine og andres innbyggere.

Snowden ble denne uken intervjuet av TV-kanalen Al Jazeera. I intervjuet, som er det første med varsleren på lang tid, omtaler Snowden blant annet Russlands president som en «autoritær leder».

- «Idioti» av Clinton

- Vi ser en økende grad av sensur og stadig flere kritiske, kontrollerende, dårlige og - for å være ærlig - komplett unødvendige lover, sier han blant annet.

Snowden har sittet i eksil i Russland siden han avslørte topphemmelig og massiv amerikansk overvåking i 2013.

I Al Jazeera-intervjuet har han også et stikk til USAs tidigere utenriksminister, nå presidentkandidat Hillary Clinton og hennes omstridte omgang med eposter. Clinton brukte sin private epostkonto til å sende eposter med klassifisert innhold, noe Snowden mener er «komplett idioti».

På skjerm fra Moskva

- Enhver som er klarert som utenriksminister, vet hvordan hemmelig informasjon skal håndteres, sier Snowden, som lørdag formiddag blir å finne på norske skjermer når Bjørnsonprisen deles ut.

Prisvinnerintervjuet vil foregå på direkte linje fra Moskva, siden norske myndigheter ikke har kunnet garantere for Snowdens sikkerhet om han kommer til Norge. USA har anmodet Norge om å pågripe Snowden dersom han kommer hit. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.