Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør det klart at han ikke vil hjelpe Edward Snowden til Norge, slik at han kan motta Bjørnson-prisen.

Håpet om Snowden får komme til Norge svinner, ifølge Klassekampen. Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre vil ikke gå inn i saken.

– Det ville vært farlig om jeg som politiker skulle gått inn i en slikt spørsmål. Dette må avgjøres av politi og utlendingsmyndigheter, sier han til avisen.

Justisminister Anders Anundsen har til nå ikke uttalt seg om saken. Han viser til at Utlendingsdirektoratet (UDI) behandler visumsøknader fra utlendinger og at domstolene avgjør utleveringsspørsmål. Støre legger seg på samme linje.

– Slike saker kan ikke avgjøres ut fra om man liker en person eller ei. Dette må håndteres på lik linje med andre saker uten at politikerne griper inn, sier Ap-lederen.

Edward Snowden flyktet fra USA for to år siden, etter at han lekket store mengder etterretningsdokumenter.

Den amerikanske 31-åringen bor i dag i eksil i Russland og vil ikke reise tilbake til USA i frykt for å bli stilt for retten for spionasje. Den spionasjesiktede avhopperen fikk i fjor høst tre års oppholdstillatelse i Russland. Snowden har tidligere opplyst han har søkt om asyl i 21 land, de fleste i Europa, men fått nei hos alle.

Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet ønsker å overrekke prisen til Edward Snowden under årets Bjørnsonseminar i Molde 5. september. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.