Myndighetene i Russland og Kina har knekt en kode som gir dem tilgang til Edward Snowdens informasjon om amerikansk etterretning, ifølge kilder i den britiske regjeringen.

Myndighetene i de to landene skal ha fått tilgang til over en million dokumenter ved å knekke koden, ifølge den britiske kringkasteren BBC og avisen The Sunday Times, som omtaler saken med henvisning til opplysninger fra kilder som ikke er navngitt.

Mange dokumenter

Varsleren Snowden tok med seg en enorm mengde dokumenter da han hoppet av fra en stilling hvor han jobbet med IT-systemene til den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA.

Senere har Snowden og samarbeidspartnerne hans selv gjort et utvalg av dokumenter som de har lekket til ulike medier.

– Snowden sier ingen «slemminger» har fått tak i informasjonen. Vel, våre kilder i Downing Street, innenriksdepartementet og etterretningen sier at russerne og kineserne har all denne informasjonen, sier Tim Shipman, en av Sunday Times-journalistene bak saken.

– Måtte flytte agenter

Ifølge de britiske regjeringskildene har det vært nødvendig å flytte britiske etterretningsagenter på oppdrag i utlandet etter at Russland og Kina fikk tilgang til Snowden-dokumenter som avslører hvordan de jobber.

I tillegg til å sette agentenes sikkerhet i fare, har informasjonen forhindret at Storbritannia har fått tilgang til det de anser som «vesentlig informasjon», sier en kilde.

Så langt skal det ikke være noe som tyder på at noen er blitt skadd som følge av hendelsen.

Det er to år siden Snowden offentliggjorde dokumenter som avslørte den amerikanske etterretningens masseinnsamling av telefondata.

 

Les også: Politirazzia hos rå melkebonde

Best i klassen

Kristoffer (21) visste han hadde valgt et svinedyrt studieår i USA. Men dette hadde han neppe forutsett.

Cruisetrafikken halvert i Oslo

 

Se video:

Her er Edward Snowdens håndskrevne asylsøknad

Her er Edward Snowdens håndskrevne asylsøknad
Den spionsiktede amerikaneren har i mer en tre uker oppholdt seg i transitområdet på hovedflyplassen i Moskva for å unngå straffeforfølgelse i USA.
00:58
Publisert:

Vil ikke leve i en verden hvor alle overvåkes

– Vil ikke leve i en verden hvor alle overvåkes
Spionsiktede Edward Snowden sier han var klar over risikoen da han lekket informasjon om USAs storstilte overvåkningsprogram forrige måned.
03:14
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.