Oslo tingrett avviser Edward Snowdens søksmål mot staten, opplyses det mandag.

Amerikanske Edward Snowden ble tidligere i år tildelt årets Ossietzky-pris. Prisutdeleren, den norske PEN-klubben, har forsøkt å få prismottageren til Norge i november.

Snowden frykter imidlertid at den norske staten vil arrestere ham og utlevere ham til USA dersom han kommer til Norge.

Snowden er amerikansk statsborger. I tre år har han vært etterlyst av amerikanske myndigheter. Han er mistenkt for å ha overlevert graderte dokumenter om det amerikanske etterretningsprogrammet PRISM til utenforstående.

I april gikk han til sak mot den norske stat, ved Justis- og beredskapsdepartementet, for å få rettslig fastslått at Norge ikke har adgang til å utlevere han til USA dersom han kommer i november.

Snowden skal nå befinne seg i Russland.

Avviser

I kjennelsen mandag heter det at Oslo tingrett avviser saken. I tillegg må Snowden betale syv tusen kroner i saksomkostninger til staten.

Staten mente at søksmålet måtte avvises fordi den rettslige prøvingen av utleveringsspørsmål skal behandles av domstolen i straffeprosessuelle former.

En slik domstolsprøving kan først skje når det foreligger en utleveringsbegjæring, og den som er begjært utlevert befinner seg i Norge. Snowden befinner seg ikke i Norge, og USA har heller ikke fremmet utleveringsbegjæring.

Anker kjennelsen

- Det er klart vi anker kjennelsen, sier William Nygaard, leder i Norsk PEN i en pressemelding.

Ifølge Norsk PEN berører ikke staten sakens kjerne.

«Spørsmålet om Edward Snowdens handlinger er av politisk karakter, og at han derfor må garanteres trygt leide til Norge for å motta Ossietzky-prisen uten fare for å bli utlevert til USA.», heter det i pressemeldingen.

- Hvis ikke Edward Snowden får prøvet sin utleveringssak, vil dette være et politisk og juridisk nederlag som vil vekke internasjonal oppsikt, sier Nygaard.

Les mer på DN.no:

Billigste pund på et år

Super-pt Frank-Idar tjener over en million i året  

Arbeidsgivere legger større vekt på karakterer enn tidligere  

Brexit kommer til å koste Europa dyrt. Norge slipper ikke unna: Storbank varsler kraftig nedtur dnPlus (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.