- Det ville vært fantastisk å vende tilbake til Sveits, noen av mine beste minner er fra Genève. Det er et nydelig sted, sa Snowden via en videolink under en internasjonal filmfestival i den sveitsiske byen torsdag kveld.

Snowden uttalte seg under visningen av filmen «Citizenfour», som handler om hvordan han lekket opplysninger om USAs massive overvåkingsprogram, for så å bli fratatt passet mens han var på vei fra Hongkong til Ecuador. Han bor nå i eksil i Russland og vil ikke reise tilbake til USA i frykt for å bli stilt for retten for spionasje.

Snowden sier han har søkt om asyl i 21 land, de fleste i Europa.

- Dessverre har ingen av landene sagt ja, sier 31-åringen, som mener avslagene skyldes politisk innblanding fra Obama-administrasjonen.

Snowden bodde i Genève fra 2007 til 2009, der han var knyttet til den amerikanske ambassaden og ifølge eget utsagn jobbet med å tappe kommunikasjonssystemer for informasjon.

- Det foregår fortsatt aktiv amerikansk spionasje i Sveits, og spionasje er forbudt i Sveits, sier Snowden. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.